Το 2022 μπήκε και ο κορονοιός είναι ακόμη εδώ. Πότε θα τελειώσει η πανδημία; Οι επιστήμονες ψάχνουν την απάντηση, αλλά όλα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Μάλιστα, μόλις πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε και η florona, δήλαδη ο συνδυασμός της γρίπης και του κορονοϊού… Άγνωστο αν είναι πιο επικίνδυνος και επιτίθεται διπλά στον οργανισμός. Ακόμη όμως και όταν υπάρξει πτώση των κρουσμάτων της Covid-19 από τα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ, είναι απίθανο ο κορονοϊός να εξαλειφθεί από τον πλανήτη. Αυτό τουλάχιστον τονίζουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, θα φτάσει η μέρα που δεν θα υπάρχει πλέον πανδημία, -όπως αυτό δηλαδή που ζούμε σήμερα-, που τα κρούσματα δεν θα είναι εκτός ελέγχου και που τα νοσοκομεία δεν θα διατρέχουν κίνδυνο κατάρρευσης..
Μάλιστα, πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι η εξάπλωση του κορονοϊού μετά από ένα σημείο θα μοιάζει περισσότερο με αυτή της εποχικής γρίπης.
«Το 2022 μπορεί να είναι η χρονιά που ο κορονοϊός θα αποτελέσει μέρος της ιστορίας και απλά να έρχεται και να φεύγει», υποστήριξε με δηλώσεις του στο CNN ο Δρ Όφερ Λέβι.
«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να δούμε κύματα του ιού να έρχονται και να φεύγουν και επιπλέον είναι πιθανό ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι είναι τώρα», δήλωσε ο Λέβι, διευθυντής του εμβολιαστικού προγράμματος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.
Ωστόσο, ο κορονοϊός αλλάζει και εκπλήσσει συχνά και δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για το πότε θα τελειώσει η πανδημία και πότε θα ξεκινήσει μια νέα κανονικότητα.
Δεν υπάρχει καμία μέτρηση για να πούμε ότι κάτι είναι επιδημία ή πανδημία, δήλωσε ο Δρ Άρνολντ Μόντο, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και αναπληρωτής πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.
Τα ασχημα νέα
Τα άσχημα νέα είναι ότι ο ιός αλλάζει και εξελίσσεται.
Με την αλλαγή στους ρυθμούς μετάδοσης, καθώς έχουν εμφανιστεί οι παραλλαγές, μπορεί να γίνει λόγος για επέλαση παραλλαγών. Βλέπουμε τώρα πολύ πιο εκτεταμένη μετάδοση και πολύ πιο ομοιόμορφη εξάπλωση παγκοσμίως. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την κήρυξη του τέλους της πανδημίας, είπε ο Μόντο.
Σύμφωνα με το New Scientist, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι παρακολουθούμε όλο αυτόν τον καιρό την εξέλιξη ενός ιού σε πραγματικό χρόνο, με τη μία παραλλαγή του να διαδέχεται την άλλη και να πυροδοτεί διαδοχικά επιδημικά κύματα διεθνώς. Υπάρχει, λένε αρκετοί επιστήμονες, κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2022, ενώ δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 θα είναι λιγότερο επικίνδυνες.
Για τον συγκεκριμένο κορονοϊό, όπως και για άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, η επιβίωσή του εξαρτάται από το να μολύνει όσους περισσότερους ανθρώπους – ή ζώα- μπορεί. Όποια παραλλαγή του είναι καλύτερη στο να εξαπλώνεται, αυτή θα υπερκεράσει τις άλλες, χωρίς κατ’ ανάγκη να τις εξαφανίσει. Έτσι, όταν εμφανίστηκε το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος του ιού, κάθε άνθρωπος με λοίμωξη από κορονοϊό μόλυνε άλλους δύο έως τρεις κατά μέσο όρο. Ένας άνθρωπος με την παραλλαγή Δέλτα μόλυνε έξι έως επτά, ενώ κάποιος με την Όμικρον φαίνεται να μολύνει ακόμη περισσότερους (πόσους είναι ακόμη ασαφές)…