Απέναντι στην κοινωνία αλλά και στους επαγγελματίες βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των μέτρων που ισχύουν από σήμερα το πρωί και τα οποία έχουν ως στόχο την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον.
Ο υπερβολικός ενθουσιασμός και η αισιοδοξία που υπήρχε στα κυβερνητικά στελέχη όλο το τελευταίο διάστημα ότι τελειώσαμε με την πανδημία γυρνάει σήμερα μπούμερανγκ καθώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση όπως φαίνεται βιάστηκε να κηρύξει την λήξη της πανδημίας.
Η κυβέρνηση από σήμερα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο χώρος της εστίασης και της διασκέδασης (μπαρ , κέντρα διασκέδασης) καθώς οι εκπρόσωπο της είναι αυτοί που πλήττονται άμεσα και καίρια. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε περίμεναν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο από την στιγμή που την προηγούμενη Δεύτερα μιλούσαν για μέτρα στις 3 Ιανουαρίου τα οπαία τελικά ισχύουν από σήμερα.
Το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αφήνοντας την παραμονή το βράδυ ανοικτά τα κέντρα διασκέδασης μέχρι τις 2 το πρωί χωρίς ωστόσο να υπάρχει μουσική εξόργισε τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αυτό τον κλάδο με αποτέλεσμα να προκηρύξουν κινητοποιήσεις.
Αλλά και στην εστίαση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα καθώς η μείωση του τζίρου όλο το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει σχεδόν το 50% . Γι αυτό άλλωστε οι περισσότεροι εστιάτορες περίμεναν τις μέρες των εορτών για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.
Το γεγονός μάλιστα ότι είχαν προχωρήσει στην τροφοδοσία όλων των αναγκαίων αγαθών , αλλά και σε πρόσληψη εποχικού προσωπικού, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των ημερών περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Ακόμα το ειδικό καθεστώς στο οποίο μπαίνει η εστίαση – θα είναι ανοικτά μέχρι τις 12 το βράδυ- έχει προβληματίσει αρκετούς οι οποίοι βλέπουν σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης πίσω από αυτή την κίνηση.
Ο πρόεδρος ης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς σε δήλωση του ανέφερε μάλιστα ότι σε αντίθεση με πέρσι, τα τωρινά μέτρα παραπέμπουν σε ουσιαστικό lockdown, χωρίς ωστόσο, τις ασφαλιστικές δικλείδες του lockdown για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ανέφερε χθες ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξουν μέτρα στήριξης ενώ κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει εισηγήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στους κλάδους αυτής.
Οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας μέχρι και τα 15 Ιανουαρίου προκειμένου τότε να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν μέτρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα καταστήματα της διασκέδασης σχεδιάζεται να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης της πολιτείας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Βασικός άξονας το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο παρατείνεται ως τα τέλη Μαρτίου.
Αντίστοιχα προωθούνται μέτρα στήριξης και για τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα αναμένεται, πιθανότατα και σήμερα, η κυβέρνηση να εξαγγείλει την ένταξη τους στο καθεστώς αναστολής εργασίας που ίσχυε και στα προηγούμενα lockdowns.
Επιπλέον, στις αρχές του 2022 και αφού υπάρξει καταγραφή των απωλειών σε εστίαση, διασκέδαση και ψυχαγωγία, το κυβερνητικό επιτελείο προγραμματίζει να επανεξετάσει το θέμα της κρατικής στήριξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται θορυβημένοι από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων καθώς φοβάται ότι με βάση και την αναστολή εργασίας μιας μερίδας ανεμβολίαστων υγειονομικών εάν νοσήσουν οι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές εξ αιτίας της Όμικρον τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.