Της Μαρίνας Αλεξανδρή
Στο υπουργείο Υγείας, όπως και στο Μαξίμου, γνώριζαν από νωρίς το πρωί ότι σήμερα οδεύουμε σε εκρηκτικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, το οποίο και ανακοινώθηκε επίσημα με διπλή εκτόξευση σε κρούσματα και διασωληνωμένους. Και είχαν επίσης στα χέρια τους τα μοντέλα που επεξεργάζεται η επιτροπή Τσιόδρα και δείχνουν περαιτέρω κορύφωση της καμπύλης της πανδημίας το επόμενο διάστημα, με τα κρούσματα να φθάνουν ακόμη και στα 5.000 ημερησίως και με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να αγγίζει τους 1.000.
Παρά ταύτα, επίσης το πρωί, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε– μέσω του ΣΚΑΙ – την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το Σαββατοκύριακο. Προανήγγειλε το «άνοιγμα της διαδημοτικής μετακίνησης, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια» και είπε ότι «εξετάζεται το άνοιγμα κυρίως των Λυκείων καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους». Και παρ΄ότι επεσήμανε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για το Πάσχα», προεξόφλησε ότι «θα είναι πάντως ένα παρά πολύ καλύτερο Πάσχα από το περσινό».
Η απάντηση στην προφανή αντίφαση μεταξύ επιδημιολογικών στοιχείων και κυβερνητικών αποφάσεων είναι απλή: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, και ειδικότερα του Μαξίμου, δεν λαμβάνονται βάσει των επιδημιολογικών αλλά βάσει των δημοσκοπικών στοιχείων. Και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, της Metron Analysis και της Pulse, θορύβησαν ιδιαιτέρως το πρωθυπουργικό επιτελείο για δύο λόγους: Αφενός διότι τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν σταθερό και διογκούμενο κύμα δυσφορίας των πολιτών για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας και, αφετέρου, γιατί πλέον καταγράφεται και μείωση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ με σημαντική φθορά των ποσοστών της ΝΔ.
Με βάση την χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, η οποία είθισται να δίνει και τις μεγαλύτερες διαφορές υπέρ της κυβέρνησης, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα έχει μειωθεί στις 12 μονάδες με αναγωγή και στις 11 με βάση την απλή καταγραφή της πρόθεσης ψήφου. Συγκρίνοντας τις μετρήσεις της ίδιας εταιρίας, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα έχει κλείσει κατά δύο μονάδες μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ από τον Σεπτέμβριο, όταν η διαφορά εμφανιζόταν στις 16,5 μονάδες, έχει μειωθεί κατά 4,5 μονάδες.
Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα ΝΕΑ, η οποία έδειχνε ανάλογες τάσεις με κλείσιμο της ψαλίδας στις 11,8 μονάδες. Η διαφορά αυτή παραμένει μεν ευρεία και άνετη, τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και στις δύο δημοσκοπήσεις ελάχιστα, ο ρυθμός όμως της κυβερνητικής φθοράς διαρκώς εντείνεται. Και ακόμη πιο προβληματικά θεωρούνται από το Μαξίμου τα ποιοτικά στοιχεία – τα στοιχεία που δείχνουν πολύ μεγάλη πτώση στα ποσοστά αποδοχής των κυβερνητικών μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και ισχυρό αίτημα για άρση των περιορισμών του lockdown.
Στην δημοσκόπηση της Pulse, η οποία είναι και η πιο ευνοϊκή απ’ όλες τις τελευταίες μετρήσεις για την κυβέρνηση, το 47% αποτιμά θετικά την διαχείριση της πανδημίας και επίσης ένα 47% την αποτιμά αρνητικά. Το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση του lockdown και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Διαβάζοντας αυτά τα ποσοστά στο Μαξίμου προτιμούν να μην μιλούν για αποτυχία του lockdown – η οποία είναι πασιφανής τόσο στα δημοσκοπικά όσο και στα επιδημιολογικά στοιχεία -, αλλά για «κόπωση» των πολιτών. Και με αποκλειστικό μπούσουλα τις δημοσκοπήσεις σπεύδουν στην προαναγγελία σταδιακής άρσης των περιορισμών πριν καν συνεδριάσει η επιτροπή των επιδημιολόγων.
Εδώ είναι σαφές πως έχει ενδιαφέρον τί θα κάνει η επιτροπή Τσιόδρα στην αυριανή της συνεδρίαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή είναι βαθιά διχασμένη, υπάρχουν μέλη της – ανάμεσά τους και ο ίδιος ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας – που θεωρούν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο το οποιοδήποτε άνοιγμα στις παρούσες συνθήκες, και κάποιοι από τους επιστήμονες λένε ευθέως πως εάν ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία κινδυνεύουμε «να γίνουμε Μπέργκαμο».
Ενδιαφέρον έχει επίσης τί θα κάνει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος φέρεται ιδιαίτερα ανήσυχος από τα στοιχεία και τις προγνώσεις των επιστημόνων και αρνητικός στις αποφάσεις επανεκκίνησης την ώρα που κορυφώνεται το τρίτο κύμα. Επιπροσθέτως, φέρεται και πολιτικά αποφασισμένος να μην παίξει το κεφάλι του κορώνα – γράμματα. Και να μην αποδεχθεί τον ρόλο της «Ιφιγένειας» στην περίπτωση που το σύστημα Υγείας κλονιστεί περαιτέρω μετά την άρση των περιορισμών και τα νοσοκομεία «κρασάρουν».