Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου πως επιστρέφει σε αυστηρό lockdown λόγω κορωνοϊού.
Κλείνουν σχολεία, καταστήματα και χώροι διασκέδασης, πλην ειδών πρώτης ανάγκης ως και τις 14 Ιανουαρίου του νέου έτους.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει το ίδιο και στη Μεγάλη Βρετανία, εκεί όπου έχει προκληθεί συναγερμός, καθώς σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων της ταχέως μεταδιδόμενης μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού αυξήθηκε ραγδαία σε σχεδόν 25.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των αναφερθέντων θανάτων σε ανθρώπους που είχαν μολυνθεί με αυτήν μέχρι στιγμής είναι επτά.
Ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον ήταν 24.968 χθες στις 2100 τοπική ώρα, κατά 10.000 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με ένα 24ωρο νωρίτερα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι θάνατοι μολυσμένων με Όμικρον αυξήθηκαν σε επτά στις 16 Δεκεμβρίου σε σχέση με έναν που είχε καταγράψει η Υπηρεσία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ο αριθμός των νοσηλειών αυξήθηκε από 65 σε 85.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κήρυξε σήμερα «μείζον περιστατικό» για να βοηθηθούν τα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από την ταχέως μεταδιδόμενη Όμικρον.
Ο Καν προχώρησε σε αυτό το βήμα, το οποίο επιτρέπει τον στενότερο συντονισμό ανάμεσα σε διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες μετά την ανακοίνωση χθες της μεγαλύτερης αύξησης νέων κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο από την έναρξη της πανδημίας. Οι νοσηλείες και οι αναρρωτικές άδειες των υγειονομικών αυξάνονται, είπε ο Καν «και έτσι έλαβα την απόφαση σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να κηρύξω σήμερα μείζον περιστατικό».
«Αυτή είναι μια ένδειξη του πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα», σημείωσε. Ο Καν, του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, είχε κηρύξει και τον Ιανουάριο “μείζον περιστατικό” όταν η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού απειλούσε να υπερφορτώσει τα νοσοκομεία. Στην Όμικρον εκτιμάται ότι οφείλονται περισσότερα από το 80% των νέων κρουσμάτων στο Λονδίνο.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επρόκειτο να προεδρεύσει μιας έκτακτης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής εντός του σαββατοκύριακου με τις τοπικές κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που ακολουθούν δική τους πολιτική δημόσιας υγείας.
Το δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι κυβερνητικοί υπουργοί ενημερώνονται σήμερα για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας.
Η εφημερίδα Times έγραψε ότι αξιωματούχοι προετοιμάζουν μια σειρά νέων κανονισμών οι οποίοι, αν επιβληθούν, θα απαγορεύουν τις συναθροίσεις σε σπίτια μεταξύ μελών από διαφορετικά νοικοκυριά στην Αγγλία, εκτός αν πρόκειται για δουλειά, μετά τα Χριστούνεννα όταν τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Η εφημερίδα γράφει ότι οι πολίτες θα επιτρέπεται να συναντώνται σε ομάδες έως έξι ατόμων και σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι υπουργοί δεν έχουν ακόμη επισήμως εξετάσει τα σχέδια.
Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το δημοσίευμα, απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει «να εξετάζει στενά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν και να αναθεωρούμε όλα τα μέτρα καθώς μαθαίνουμε περισσότερα γι΄αυτή την παραλλαγή».
Mετάλλαξη Όμικρον: Στα 83 τα κρούσματα στην Ιταλία – Νέα εκτίμηση της κατάστασης και πιθανά νέα μέτρα
Τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού έως σήμερα ανέρχονται σε 83, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας.
Χθες το πρωί δεν είχαν ξεπεράσει τα 55. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίσθηκαν στις ευρύτερες περιοχές του Μιλάνου και της Νάπολης.
«Η μετάλλαξη αυτή αποτελεί έναν νέο κίνδυνο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα. Ο δε πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, πρόσθεσε ότι «τις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν να καταγραφεί περαιτέρω αύξηση».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι πρόκειται να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη 23 του μηνός με θέμα την συνολική εκτίμηση της κατάστασης και την λήψη τυχόν νέων μέτρων πρόληψης και προστασίας.
«Η λήψη οποιουδήποτε μέτρου θα φέρει αποτελέσματα μόνον μετά δύο με τρεις εβδομάδες. Η πίεση θα αυξηθεί πρώτα στα νοσοκομεία και μετά, κυρίως, στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Περιμένουμε σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης, αλλά έχουμε προετοιμαστεί» υπογραμμίζει, στο μεταξύ, ο Σύλλογος Ιταλών Αναισθησιολόγων.
Ακυρώνονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Γαλλία
Την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, λόγω και της εμφάνισης της νέας παραλλαγής Όμικρον.
Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, ενώ συνιστάται και στους πολίτες να μην συνωστίζονται στις ιδιωτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.
Σημειώνεται πως, οι γαλλικές αρχές επέβαλαν από την Πέμπτη αυστηρούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από αύριο Σάββατο οι ταξιδιώτες που δεν είναι Γάλλοι θα πρέπει να «εξηγούν» τους λόγους που επισκέπτονται τη χώρα.
ΠΟΥ για «Όμικρον»: Τα κρούσματά της διπλασιάζονται σε 1,5 με 3 μέρες
Η παραλλαγή Όμικρον έχει αναφερθεί σε 89 χώρες και ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 με τρεις ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στην ικανότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, στην εγγενή αυξημένη μεταδοτικότητά του ή σε έναν συνδυασμό των δύο, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ενημέρωσή του.
Στις 26 Νοεμβρίου, λίγο μετά τον εντοπισμό της, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον παραλλαγή ανησυχίας και ακόμη πολλά πράγματα για αυτήν παραμένουν άγνωστα, μεταξύ των οποίων και η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.
“Ακόμη υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την κλινική σοβαρότητα της Όμικρον. Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να αντιληφθούμε το προφίλ σοβαρότητας και με ποιόν τρόπο επηρεάζεται αυτή από τον εμβολιασμό και την προϋπάρχουσα ανοσία“, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται τόσο γρήγορα σε κάποιες περιοχές τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να υπερφορτωθούν.
“Οι νοσηλείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική συνεχίζουν να αυξάνονται και δεδομένων των αυξανόμενων κρουσμάτων είναι πιθανό πολλά συστήματα υγείας να υπερφορτωθούν σύντομα“, σημειώνεται.