Η «παγωμάρα» για το χθεσινό «μαύρο» ρεκόρ των 130 θανάτων μέσα σε 24 ώρες ενέτεινε στο Μέγαρο Μαξίμου τον τρόμο για τη, βουβή προσώρας, δυσφορία που απλώνεται στην κοινωνία αναφορικά με τις συνθήκες περίθαλψης όλων όσοι χρειάζεται να διασωληνωθούν για να πολεμήσουν τον κορωνοϊό.
Εδώ και μέρες, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν ότι η συζήτηση για την αυξημένη θνητότητα των διασωληνωμένων εντός αλλά και εκτός ΜΕΘ μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, εξ ού και επιμελώς το Μαξίμου επιχειρεί να στρέψει αλλού την αντιπαράθεση, ακόμη κι όταν τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στην πανδημία.
Σκελετοί στην ντουλάπα
Εξάλλου, για το Μαξίμου το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι οι θάνατοι είναι ένα «ευαίσθητο» θέμα από τη φύση του, αλλά και πως κάθε φορά που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται εκεί, τότε βγαίνει ένας σκελετός από την ντουλάπα του Κυριάκου Μητσοτάκη: ο λόγος, φυσικά, για την περίφημη δήλωσή του ότι είναι… το ίδιο να νοσηλεύεται κανείς διασωληνωμένος εντός και εκτός ΜΕΘ -δήλωση που όχι μόνο ακυρώνει την σημασία της εντατικής θεραπείας, αλλά αποτελεί και καταφανές ψεύδος. Είναι ενδεικτικό πως όλοι οι γιατροί που έχουν πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις μετά την συγκεκριμένη δήλωση, έχουν «αδειάσει» τον πρωθυπουργό, ενώ ακόμη και η επικεφαλής της Εντατικής Μονάδας του Ευαγγελισμού, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, χαρακτήρισε «αδόκιμες» τις πρωθυπουργικές αναφορές -καίτοι η ίδια είναι σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου για θέματα εντατικής θεραπείας!
Πολιτικό «ταμείο»
Σαν να μην έφτανε αυτό, η συζήτηση περί των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ και της ασφυξίας που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, οι οποίες έχουν οδηγήσει στο να δίνουν τα νοσοκομεία τη μάχη κατά του τέταρτου πανδημικού κύματος με… λιγότερο προσωπικό και διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ από το τρίτο κύμα. Η συζήτηση για το «πρόχειρο στήσιμο» αυτοσχέδιων μονάδων ΜΕΘ, άλλωστε, δεν ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τις δηλώσεις ενός «γαλάζιου» καθηγητή Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας: του Θόδωρου Βασιλακόπουλου, του οποίου το όνομα είχε «παίξει» εντόνως ακόμη και για την διαδοχή του Παναγιώτη Αρκουμανέα στον ΕΟΔΥ!
Ο κ. Βασιλακόπουλος, λοιπόν, είχε επισημάνει ότι οι επιπρόσθετες κλίνες ΜΕΘ έχουν «στηθεί» πρόχειρα, χωρίς σωστή υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό και, ως εκ τούτου, συνεπάγονται αυξημένη θνητότητα. Στο Μαξίμου, λοιπόν, γνωρίζουν πως αυτή η συζήτηση, που αναπόφευκτα ενισχύει όσους «καταλογίζουν» στην κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, θα είναι μία διαρκής απειλή, που θα τη βρίσκουν μπροστά τους συνεχώς -και, κυρίως, όταν έρθει η ώρα του πολιτικού «ταμείου» στο τέλος της πανδημίας -ή, τελοσπάντων, όταν ανοίξουν οι επόμενες εθνικές κάλπες…