Welt: Η Άγκυρα απομονώνεται, η Αθήνα συμμαχεί

«Στην στρατηγικά σημαντική περιοχή της Μεσογείου οι ΗΠΑ απομακρύνονται σταδιακά από την Τουρκία με κερδισμένη την Ελλάδα, γράφει η κυριακάτικη Die Welt με τίτλο «Την ώρα που η Άγκυρα είναι απομονωμένη, η Αθήνα συνάπτει συμμαχίες». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «H προσέγγιση Ερντογάν-Πούτιν σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων έπληξε μακροπρόθεσμα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στην εξωτερική πολιτική η Άγκυρα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη, την ώρα που η Αθήνα καταφέρνει τα συνάψει συμμαχίες.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν την Ελλάδα τον καλύτερο εταίρο και ζητούν από την Ουάσιγκτον να γυρίσει οριστικά την πλάτη στην Τουρκία. Έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Αμερικανική Εθνική Ασφάλεια (JINSA) αναφέρει χωρίς περιστροφές την Σούδα ως εναλλακτική επιλογή στην αμερικανική βάση στο Ινσερλίκ σε περίπτωση που μια ακόμα κρίση στην εξωτερική πολιτική θέσει εν αμφιβόλω την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία.

Ο Έντι Ζεμενίδης εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) εκτιμά ότι θεωρητικά είναι εφικτή η αντικατάσταση της Τουρκία ως εταίρου στην πολιτική ασφαλείας. Προσθέτει ωστόσο ότι ως “κράτος δικαίου και αξιόπιστος εταίρος” η Άγκυρα θα ήταν πολυτιμότερη για τις ΗΠΑ. Η στενή εταιρική σχέση με την Ελλάδα ερμηνεύεται κατά την εκτίμηση του Έντι Ζεμενίδη ως μήνυμα προς την Τουρκία ότι “το τρένο αναχωρεί σε λίγο χωρίς εσάς”. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν το μήνυμα εισακουστεί στην Άγκυρα».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις