Προβληματισμένη είναι η παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. Και αυτό διότι οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.
Ωστόσο τείνει να επικρατήσει η άποψη ότι η Όμικρον δεν προξενεί πιο σοβαρή νόσηση, με βαρύτερα συμπτώματα από τις προηγούμενες εκδοχές του κορωνοϊού. Τα συμπτώματα όσων έχουν νοσήσει με την Όμικρον είναι σαφώς πιο ήπια από ό,τι με την παραλλαγή Δέλτα. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι οι μέχρι στιγμής μελέτες βασίζονται σε ένα περιορισμένο δείγμα και γι’ αυτό οι ερευνητές παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί προτού χαρακτηρίσουν την Όμικρον σαν «λιγότερο επικίνδυνη».
Η μετάλλαξη Ομικρον δεν είναι τροματικτά επικίνδυνη αλλά και δεν φαίνεται να φέρνει την ανθρωπότητα στο «σημείο μηδέν» της πανδημίας. Τα 3 κρούσματα στην Ελλάδα δεν εμπνέουν σοβαρή ανησυχία. Ο «ασθενής 0», ένας 40χρονος άνδρας παρακολουθείται κατ’ οίκον, στα Χανιά και δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Στην Αθήνα έχουν εντοπιστεί δύο φορείς της Όμικρον. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική πριν την απαγόρευση πτήσεων της χώρας με το εξωτερικό, με ήπια συμπτωματολογία.
Από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού τους, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ιχνηλάτηση των επαφών τους και διευκρινίστηκε πως δεν σχετίζονται με τον 40χρονο Κρητικό. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε δηλώσεις του είχε διαβεβαιώσει ότι «γίνονται όσα πρέπει για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων σε πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από την λήψη των μέτρων».