«Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα φαίνεται να έχει υποδεχθεί περισσότερες γυναίκες από το Αφγανιστάν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετατρέποντας την πρωτεύουσά της σε ένα απομακρυσμένο θύλακα της τέως πολιτικής σκηνής της Καμπούλ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Αθήνα έγινε το σημείο άφιξης για πάνω από 700 γυναίκες δικαστές, βουλευτές, δημοσιογράφους και δικηγόρους, μαζί με τις οικογένειές τους – εμβληματικά πρόσωπα μιας δημοκρατικής κοινωνίας που δεν είναι πια καλοδεχούμενη μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν τον Αύγουστο» αναφέρει το Politico σε εκτενές θέμα του για το πώς βρέθηκαν εκατοντάδες Αφγανοί στην Αθήνα μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.
«Έφτασαν με τη βοήθεια ΜΚΟ, διεθνών οργανώσεων βοήθειας και αρκετών ιδιωτών που επικοινώνησαν άμεσα με Έλληνες ηγέτες. Ο αμερικανός φιλάνθρωπος Αμέντ Κχάν, είναι ένας από αυτούς τους ιδιώτες. Οργάνωσε μία προσπάθεια αρκετών εβδομάδων για μεταφορά δεκάδων γυναικών και των οικογενειών τους από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα, αφού εξασφάλισε σχεδόν άμεσα την έγκριση από τους Έλληνες αξιωματούχους.
“Έστειλα μήνυμα στην σύζυχο του Έλληνα πρωθυπουργού Μαρέβα [Γκραμπόβσκι], που είναι παλιά φίλη, και της είπα ότι έχω αυτή την κατάσταση και δεν έχω πουθενά να τους πάω” όπως είπε. “Μία ώρα αργότερα, η Ελλάδα είπε ‘Ναι, θα τους πάρουμε’. Δεν χρειάστηκε καν να τους το ζητήσω”».
Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για άλλους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ελληνικές ακτές – ακόμη και άλλους Αφγανούς, καθώς για τους περισότερους οι πόρτες προς την Ευρώπη είναι σφραγισμένες, σημειώνει το Politico, περιτριγυρισμένες με φράχτες και συστήματα παρακολούθησης, παρακολουθούμενες από στρατιές ένστολων που περιπολούν στεριά και θάλασσα. Και όσοι τα καταφέρουν, πιθανώς καταλήγουν σε ΚΥΤ-στρατόπεδα με αγκαθωτό συρματόπλεγμα και αστυνομική φύλαξη. Ακόμη και καμπάνια στα social media των Αφγανών έκανε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να τους αποθαρρύνει.
Το Politico αναφέρεται εκτενώς στην διεθνή κατακραυγή για τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη εις βάρος των προσφύγων και της στέρησής τους στο δικαίωμα για άσυλο. Αλλά όπως φαίνεται, όταν ένας «φιλάνθρωπος» έχει φίλη τη σύζυγο του πρωθυπουργού, οι πολιτικές που αυτός εφαρμόζει στα πλήθη μεταβάλλονται κατά βούληση. Του πρωθυπουργού ή της συζύγου του, δεν είναι σαφές από το ρεπορτάζ…