Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την τροπολογία που επιτρέπει την απόσπαση εν ενεργεία δικαστών στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πικραμένο, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Ο Θ. Ξανθόπουλος κατήγγειλε την πρακτική της κυβέρνησης που όπως είπε, δημιουργεί έναν ιδιόμορφο εξωθεσμικό τρόπο διοίκησης της δικαιοσύνης που δεν έχει σχέση με το ρόλο και τη θέση των δικαστών.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πως φαντάζεστε το δικαστικό σώμα. Τους προσδιορίζετε ένα ρόλο που δεν τους ανήκει. Δεν είναι ούτε θεραπαινίδα της των επιδιώξεων της πολιτικής εξουσίας, ούτε βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου. Η διάταξη έχει σοβαρά συνταγματικά προβλήματα. Είναι άλλο η απόσπαση δικαστών στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου συνδράμουν στο νομοθετικό έργο. Δεν επιτρέπεται να αποσπώνται σε οποιοδήποτε άλλο υπουργείο. Εάν φύγει, ο κ. Πικραμένος από τη θέση του, θα παραμείνουν οι θέσεις των αποσπασμένων δικαστών», τόνισε. Και πρόσθεσε με νόημα:
«Δημιουργείται ένας εξωθεσμικός τρόπος διοίκησης και διαχείρισης της δικαιοσύνης. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο κ. Πικραμένος έχει εκφράσει δημοσίως απόψεις, για τις κρίσεις, και την αξιολόγηση των δικαστών, έχει μιλήσει για δικαστικό Καλλικράτη. Βλέπουμε ότι διαμορφώνεται ένας άλλος πόλος διαχείρισης των θεμάτων της δικαιοσύνης εκτός του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Τα καταγγέλλουμε γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες θεσμικές παρεμβάσεις που δεν έχουν λειτουργική σχέση με τη δομή του υπουργικού συμβουλίου και πρωτίστως με το ρόλο και τη θέση των ελλήνων δικαστών», υπογράμμισε.
Αδιανόητη η απόσπαση δικαστικών στην κυβέρνηση
Ο κ. Ξανθόπουλος, σχολίασε και την τροπολογία που επαναφέρει την παράσταση πολιτικής αγωγής στο ειδικό δικαστήριο. «Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μετατρέπει το χώρο του ειδικού Δικαστηρίου, σε χώρο αντεγκλήσεων ως μη όφειλε. Είμαστε αντίθετοι. Παίζεται με τους θεσμούς αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν σας αφορά», σημείωσε.
Για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, παρατήρησε:
- Είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχει πόρισμα της επιτροπής για τις τροποποιήσεις των ποινικών κωδίκων. Αλλιώς θα είχε κατατεθεί.
- Είναι καθοριστικό να ξέρουμε όταν νομοθετούμε ποινικούς κώδικες, αν μιλάμε επί επιστημονικής ή πολιτικής βάσης. Νομοθετούμε με βάση τα πορίσματα τη επιστήμης και όχι με όσα λέγονται στα καφενεία, στο διαδίκτυο ή γράφονται στα πρωτοσέλιδα.
- Για τη γυναικοκτονία: Έχουμε καταθέσει τροπολογία αναγνώρισης της στη ποινική δικαιοσύνη, αλλά κανείς από τη κυβέρνηση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας δεν είπε τίποτα. Άκρα του τάφου σιωπή. Είναι τροπολογία επιστημονικά άρτια τεκμηριωμένη, και κοινωνικά επιβεβλημένη. Συναινούν όλες οι περισσότερες πτέρυγες τη Βουλής. Θα επιμείνουμε, είναι ζήτημα μείζονος κοινωνικής σημασίας.