Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένει ο πολιτικός κόσμος και ιδίως οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για τις εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο, οι δημοσκόποι είναι επιφυλακτικοί μέχρι στιγμής.
Τους λόγους εξήγησε ο διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, παρουσιάζοντας την έρευνα της εταιρείας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι στην έρευνα το ΚΙΝΑΛ δείχνει να «τσιμπά» ποσοστά, ευρισκόμενο στην πρόθεση ψήφου στο 8% και στην πρόθεση με αναγωγή στο 8,5%, πάνω από το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2019.
Η συγκυρία στην οποία έγινε η έρευνα της Pulse (22-25/10) ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς συμπεριέλαβε τις εξελίξεις με την εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο, την απόσυρσή της από την κούρσα και την προσθήκη των υποψηφιοτήτων Γερουλάνου, Χρηστίδη και Γιώργου Παπανδρέου. Η δημοσκόπηση σταμάτησε την ημέρα του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, που προφανώς φόρτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα στην κοινή γνώμη. Το δείγμα ήταν 1.907 ενήλικοι.
Κατά τον κ. Αράπογλου, η αξιοσημείωτη ανάκαμψη στο ΚΙΝΑΛ οφείλεται κυρίως στη συμπάθεια που προκάλεσε η ασθένεια της Φώφης Γεννηματά και στις εξελίξεις που ακολούθησαν, υπογραμμίζοντας ότι θα έχει ενδιαφέρον εάν αυτή η ανάκαμψη συνεχιστεί μετά και την εκλογή του νέου αρχηγού.
Ως προς την εσωκομματική κούρσα, νούμερα δεν δημοσιοποιήθηκαν.
«Ο,τι μετρήσαμε μέχρι την ημέρα της απώλειας Γεννηματά ίσως θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη» είπε ο κ. Αράπογλου, εκτιμώντας πως «από αυτή την εβδομάδα και μετά ό,τι μετράται μπορεί να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη βεβαιότητα». Οπως εξήγησε, για να είναι πιο σίγουρος θα ήθελε ακόμη μεγαλύτερο δείγμα από τα 1.907 άτομα.
«Το ΚΙΝΑΛ πήρε 8% επί των εγκύρων, άρα επί του γενικού, με αποχή, λευκά και άκυρα, είναι ακόμη λιγότερο το ποσοστό. Με 100 άτομα βγάζεις πρόθεση ψήφου; Δεν νομίζω ότι θα ήταν συνετό».
«Μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Δεν θα είναι περίπατος για κανέναν αυτή η μάχη, ίσως θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για εκπλήξεις» τόνισε ο διευθυντής της Pulse, για να προσθέσει ότι το δύσκολο είναι να αποτυπώσεις το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές.
«Σε υπο-ομάδες, όπως γενικός πληθυσμός, κοινό που ψήφισε ΠΑΣΟΚ, μπορεί να δεις κάποιους να προηγούνται, αλλά δεν είναι η μόνη παράμετρος», υπογράμμισε.