Τα πλυντήρια των κομματικών ταμείων, οι μεσάζοντες των όπλων, οι δήθεν πατριώτες εκδότες και τα αμείλικτα ερωτήματα για τις πηγές κεφαλαίων του νέου πολιτικού εγχειρήματος
Η ΠΥΘΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
Οι δαιδαλώδεις διαδρομές που μετατρέπουν ενίοτε τα κομματικά ταμεία σε πλυντήρια μαύρου χρήματος αποτελούν μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας. Το ΣΔΟΕ και οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν συγκεντρώσει στο παρελθόν στοιχεία που αποδείκνυαν πως κεφάλαια από μίζες, εμπόριο όπλων και εκβιάσεις τροφοδοτούσαν επί χρόνια τη Χρυσή Αυγή μέσω επιχειρηματιών υπεράνω πάσης υποψίας και εκδοτικών σχημάτων που λειτουργούσαν ως χρηματοδότες. Σήμερα, καθώς το 2026 φέρνει στο προσκήνιο το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, η εμπειρία εκείνη γεννά αναπόφευκτα το ερώτημα αν τα ίδια δίκτυα που στήριζαν τους νεοναζιστές επιχειρούν τώρα να διεισδύσουν στο νέο «κίνημα κάθαρσης». Το ερωτήματα δεν τίθενται τυχαία διότι κάποια από τα πρόσωπα που είχαν βρεθεί τότε στο επίκεντρο των ερευνών επανέρχονται στο προσκήνιο, εμφανίζονται στο φως και διατυμπανίζουν τη στήριξή τους προς το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού.
Το φάντασμα των εξοπλιστικών και οι ύποπτοι εκδότες
Η διασύνδεση εκδοτών με τα ταμεία της Χρυσής Αυγής, τόσο σε επίπεδο ενεργητικής χρηματοδότησης όσο και παθητικής αποδοχής κεφαλαίων, στοιχειοθετήθηκε μέσα από έρευνες που ενέπλεκαν μεσάζοντες αμυντικών συστημάτων και άτομα που κινούνταν εκτός του ορίου της νομιμότητας. Στο παρελθόν είχε ζητηθεί επισήμως από τη δικαιοσύνη να ερευνήσει τις πηγές χρηματοδότησης εφημερίδων και διαδικτυακών χώρων που συνδέονταν με «αμυντικές business» και ύποπτα συμβόλαια. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν τέτοιου είδους σχήματα, που στο παρελθόν χρησιμοποίησαν την πολιτική ως όχημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, βρίσκονται πίσω από την επικοινωνιακή προβολή και τη χρηματοδότηση του κόμματος Καρυστιανού. Είναι δυνατόν οι ίδιοι παράγοντες που ελέγχθηκαν για ξέπλυμα χρήματος μέσα από κομματικούς μηχανισμούς να επενδύουν σήμερα σε μια νέα «εφεδρεία» προκειμένου να διατηρήσουν την επιρροή τους και να προωθήσουν την ατζέντα κύκλων εντός κι εκτός Ελλάδος που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση;
Από το εφοπλιστικό λόμπυ στις νέες πολιτικές χορηγίες
Οι αναφορές διεθνών μέσων στο παρελθόν για τη χρηματοδότηση ακραίων μορφωμάτων από επιχειρηματικούς κύκλους του Λονδίνου και η εμπλοκή παραγόντων της νύχτας και του αθλητισμού στη στοιχειοθέτηση φακέλων για κακουργήματα, αναδεικνύουν το μέγεθος της επικινδυνότητας, μιας και πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστήσει στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, επανεμφανίζονται σήμερα και συσχετίζονται με την ακροδεξιά κλίκα που χειραγωγεί και καθοδηγεί την Μαρία Καρυστιανού. Καθώς το επιτελείο της Μαρίας Καρυστιανού επενδύει σε χορηγούμενη προβολή στα κοινωνικά δίκτυα και σε εμφανίσεις σε τοπικά κανάλια, η ανάγκη για διαφάνεια γίνεται επιτακτική. Η κοινή γνώμη οφείλει να γνωρίζει αν οι «πατριώτες επενδυτές» ή οι κύκλοι που στο παρελθόν ταυτίστηκαν με τη δράση της Χρυσής Αυγής έχουν βρει δίαυλο επικοινωνίας με το νέο φορέα. Η.. δήθεν κάθαρση δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από εκείνους που κάποτε λειτούργησαν ως πλυντήρια για ναζιστικά μορφώματα, και η σιωπή γύρω από τις οικονομικές πηγές του νέου εγχειρήματος μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί.