Σκασμένα λάστιχα και κόκκινη μπογιά στα τρακτέρ των αγροτών που πήγαν στο Μαξίμου – Στα άκρα η σύγκρουση με την κυβέρνηση, ενώ σχεδιάζεται η «πολιορκία» της Αθήνας και ο αποκλεισμός των Αφιδνών
Σκηνικό εσωτερικής κατάρρευσης και άγριας αντιπαράθεσης επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, με το μπλόκο της Νίκαιας να μετατρέπεται σε πεδίο αντεκδίκησης. Δύο αγρότες που επέλεξαν να σπάσουν τη γραμμή της Πανελλαδικής Επιτροπής και να παραστούν στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, βρήκαν τα τρακτέρ τους βανδαλισμένα. Τα λάστιχα των μηχανημάτων ήταν σκασμένα, ενώ σε ένα εξ αυτών αναγράφηκε με κόκκινη μπογιά η λέξη «Προδότη». Το συντονιστικό του μπλόκου είχε ήδη εισηγηθεί τη διαγραφή τους, όμως η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο με ενέργειες «αυτοδικίας» που αναδεικνύουν το εκρηκτικό κλίμα στις τάξεις των κινητοποιούμενων.
Το σχέδιο για «μπλακ άουτ» στην Αττική
Παρά την εσωτερική αναταραχή, οι αγρότες κλιμακώνουν τη δράση τους. Στη κρίσιμη σύσκεψη που έχει οριστεί για τις 13:00 στον Παλαμά Καρδίτσας, εξετάζονται δύο στρατηγικές κινήσεις:
- Η μαζική κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα, πρόταση που ήδη βρίσκει τεράστια απήχηση σε όλη την επικράτεια.
- Ο ολικός αποκλεισμός των διοδίων στις Αφίδνες, κλείνοντας την είσοδο και την έξοδο της πρωτεύουσας, παραλύοντας τον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας.
Τσιάρας εναντίον Αλειφτήρα: Η μάχη του «διαλόγου»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για τη μη προσέλευση στην πλευρά των αγροτών, κάνοντας λόγο για «σκοπιμότητα» και «προσχηματικούς λόγους». Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έδωσε κάθε δυνατότητα για εκπροσώπηση, ενώ αναρωτήθηκε σκωπτικά: «Δεν είναι οξύμωρο να μην έρχονται στο ραντεβού και να ζητούν νέα ώρα;».
Η απάντηση ήρθε σε έντονο ύφος από τον Σωκράτη Αλειφτήρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο λόγος της απουσίας ήταν η άρνηση του Μαξίμου να δεχθεί μια πραγματικά αντιπροσωπευτική ομάδα 35 ατόμων που θα κάλυπτε και τα 60 μπλόκα της χώρας. «Δεν θα φύγουν τα μπλόκα», τόνισε ο κ. Αλειφτήρας, διαμηνύοντας πως αν ο Πρωθυπουργός δεχθεί την επιτροπή τους, είναι έτοιμοι να βρεθούν στο Μαξίμου ακόμα και αύριο το μεσημέρι, ειδάλλως η σύγκρουση είναι μονόδρομος.