Ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου οι εκπτώσεις του 2026 σε ένα περιβάλλον παγιωμένης ακρίβειας και οικονομικής κόπωσης – «Ανάχωμα» στον πληθωρισμό οι γενναίες μειώσεις τιμών, ενώ η αγορά κινείται σε δύο ταχύτητες υπό την πίεση των πολυεθνικών και των ασιατικών πλατφορμών
Με τον πήχη του τζίρου για το πρώτο δίμηνο του έτους να τοποθετείται πάνω από το φράγμα των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η αγορά εισέρχεται από αύριο στη μάχη των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν συνολικά 50 ημέρες έως τις 28 Φεβρουαρίου. Παρά την έντονη οικονομική εξάντληση των καταναλωτών μετά τις γιορτές, ο εμπορικός κόσμος προσδοκά σε μια σταθεροποίηση των πωλήσεων με αύξηση της τάξης του 5%. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, το ζητούμενο είναι η «γενναία μείωση τιμών, που συχνά φτάνει το 50%», προκειμένου οι επιχειρήσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους και οι πολίτες να αποφορτίσουν τον προϋπολογισμό τους. Οι αγορές αναμένεται να επικεντρωθούν στην ένδυση και υπόδηση (3 στους 10 καταναλωτές), ενώ ακολουθούν τα είδη τεχνολογίας και οικιακού εξοπλισμού, με την ακρίβεια να παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας που ωθεί τους μισούς καταναλωτές στην αποκλειστική αναζήτηση φθηνότερων προϊόντων.
Αγορά δύο ταχυτήτων και η πρώτη ανάσχεση του ηλεκτρονικού εμπορίου
Η φετινή εκπτωτική περίοδος αναδεικνύει μια βαθιά στρέβλωση στην αγορά, η οποία πλέον κινείται σε δύο ταχύτητες. Από τη μία πλευρά, οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του τζίρου, ενώ από την άλλη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βουλιάζει υπό το βάρος του αυξημένου λειτουργικού κόστους και της έλλειψης χρηματοδότησης. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΑ, Μάκης Σαββίδης, επισημαίνει μια ιστορική αρνητική εξέλιξη: για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια παρατηρείται ανάσχεση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα. Η αιτία εντοπίζεται στην επιθετική διείσδυση των ασιατικών πλατφορμών, οι οποίες απέσπασαν ήδη το 15% του μεριδίου αγοράς, χωρίς να υπάρξει καμία εθνική δράση προστασίας των εγχώριων e-shops. Η κατάσταση αυτή καθιστά τις φετινές εκπτώσεις ένα κρίσιμο τεστ αντοχής για τους Έλληνες εμπόρους, οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.
Αυστηροί έλεγχοι για πλασματικές εκπτώσεις και το κυριακάτικο ωράριο
Στο θεσμικό επίπεδο, η πολιτεία προειδοποιεί για εντατικούς ελέγχους και εξοντωτικά πρόστιμα σε περιπτώσεις παραπλανητικών εκπτώσεων. Ο εμπορικός κόσμος ζητά την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε να απομονωθεί η μειοψηφία εκείνη που χρησιμοποιεί πλασματικές προσφορές, πλήττοντας την αξιοπιστία της αγοράς. Οι καταναλωτές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ελέγχοντας την αναγραφή τόσο της παλαιάς όσο και της νέας τιμής. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προαιρετικά τις δύο πρώτες Κυριακές της περιόδου, δηλαδή στις 18 και 25 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11:00 έως τις 18:00, προσφέροντας μια επιπλέον ευκαιρία για αγορές σε μια περίοδο όπου το διαθέσιμο εισόδημα καταναλώνεται κατά το ήμισυ για την κάλυψη βασικών αναγκών πρώτης ανάγκης.