Τα τρακτέρ δεν φεύγουν: Τα μπλόκα θεριεύουν και η κυβέρνηση σε αδιέξοδο

Από την Αιτωλοακαρνανία έως τη Θεσσαλία, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν στα μπλόκα, ενισχύοντας καθημερινά τον αγώνα τους απέναντι σε μια πολιτεία που – όπως λένε – τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο – Μεγαλύτερη συμμετοχή, κοινωνική στήριξη και αποφασιστικότητα για κλιμάκωση συνθέτουν το νέο τοπίο


Στην Αιτωλοακαρνανία, ο αποκλεισμός του αυτοκινητοδρόμου Αντιρρίου–Ιωαννίνων στα διόδια Αγγελοκάστρου παραμένει ακλόνητος. Οι αγρότες, αγανακτισμένοι από το αδιέξοδο στο οποίο – όπως λένε – έχουν οδηγηθεί, καλούν σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις στη γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου, μεταφέροντας το μήνυμα πως «η υπομονή τελείωσε».
Τα μπλόκα σε Μόρνο, Εύηνο και την Αμβρακία Οδό αποτυπώνουν τη συμμετοχή ολόκληρης της περιοχής, από Ναυπακτία και Δωρίδα μέχρι Μεσολόγγι και Βόνιτσα.

Στην Αχαΐα, ο χάρτης έχει γεμίσει κόκκινες ζώνες αντίστασης. Οι αποκλεισμοί σε Πατρών–Πύργου, Πατρών–Κορίνθου (στο Σελινούντα), Αίγιο και Περιμετρική Πάτρας συγκροτούν ένα συνεχές μέτωπο πίεσης.
Οι οδηγοί εκτρέπονται στο τοπικό δίκτυο, όμως η στήριξη της κοινωνίας παραμένει εμφανής καθώς πολλοί αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που παράγουν τα τρόφιμα της χώρας διεκδικούν τα αυτονόητα: βιώσιμο εισόδημα και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Στην Ηλεία, τα μπλόκα σε Πύργο και Λεχαινά κρατούν σταθερά, με τους αγρότες να τονίζουν ότι «η περιοχή δεν αντέχει άλλη κοροϊδία», καλώντας την κυβέρνηση σε πραγματικό διάλογο αντί για επικοινωνιακές κινήσεις.


Θεσσαλία: Τα μπλόκα ενισχύονται – ο κόσμος στο πλευρό των παραγωγών

Στη Δυτική Θεσσαλία, σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, τα μπλόκα πάνω στον Ε65 και στα διόδια του Λόγγου δυναμώνουν. Δεν είναι μόνο τα τρακτέρ· είναι και ο κόσμος που καθημερινά συγκεντρώνεται γύρω από τις σκηνές, τα σωματεία και τους αγροτικούς συλλόγους.

Οι συνελεύσεις γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, με τους παραγωγούς να συζητούν ανοιχτά τα νέα βήματα και να δηλώνουν αποφασισμένοι για πιο δυναμικές και συντονισμένες δράσεις.
Η εικόνα αυτή δείχνει κάτι που η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί πλέον να αγνοήσει: ο αγώνας έχει ευρύ κοινωνικό έρεισμα.


Ένας αγώνας που ξεπερνά τις τοπικές διεκδικήσεις

Στις περιοχές όπου έχουν στηθεί μπλόκα, οι αγρότες δεν μιλούν μόνο για τις φετινές καθυστερήσεις ή τα διοικητικά λάθη. Μιλούν για:

  • μη βιώσιμο κόστος παραγωγής,
  • απλήρωτες ενισχύσεις,
  • αδυναμία διάθεσης προϊόντων σε δίκαιες τιμές,
  • έλλειψη στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα,
  • κραυγαλέες ανισότητες εις βάρος των μικρών παραγωγών.

Πάνω απ’ όλα, μιλούν για μια πολιτεία που τους αφήνει πίσω, σε έναν τομέα που θεωρητικά αποτελεί θεμέλιο της εθνικής οικονομίας.


Η κλιμάκωση είναι θέμα χρόνου

Από τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλία, το μήνυμα είναι κοινό:
οι αγρότες δεν πρόκειται να αποχωρήσουν χωρίς ουσιαστικές λύσεις.
Με τα μπλόκα να ενισχύονται και τον κοινωνικό παλμό να δυναμώνει, το ενδεχόμενο έντονης κλιμάκωσης είναι πλέον ορατό.

Οι αγρότες προειδοποιούν ότι οι επόμενες κινήσεις θα είναι πολύμορφες, συντονισμένες και πιεστικές, καθώς «ο αγώνας δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;