ΑΚΤΩΡ: Ομολογιακό έως €140 εκατ. για επενδύσεις, εξαγορές και επέκταση σε ενέργεια – το πλήρες πλάνο έως το 2030

Το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας προσφοράς, το νέο επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου και η στρατηγική στροφής σε ΑΠΕ, LNG, ΣΔΙΤ και Real Estate


Το ομολογιακό δάνειο και ο στόχος της χρηματοδότησης

Ο Όμιλος AKTOR προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως €140 εκατομμυρίων μέσω δημόσιας προσφοράς, με στόχο τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής του ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Δεκεμβρίου, ενώ το ενημερωτικό δελτίο εγκρίθηκε επισήμως στις 3 Δεκεμβρίου 2025.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε εξαγορές, νέες επενδύσεις σε ΣΔΙΤ, έργα Παραχώρησης, Ενέργεια, και Real Estate. Περίπου €24 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση υφιστάμενου δανεισμού.


Το πενταετές πλάνο: υπερδιπλασιασμός μεγέθους έως το 2030

Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο 2025–2030, ο Όμιλος στοχεύει μέχρι το 2030 οι πωλήσεις να ξεπεράσουν τα €3 δισεκατομμύρια, με EBITDA άνω των €460 εκατ., κυρίως από δραστηριότητες πέραν του κατασκευαστικού κλάδου.

Η δυναμική αυτή ενδέχεται να ενισχυθεί περαιτέρω μετά τη δημιουργία της εταιρείας ATLANTIC – SEE LNG TRADE (συμμετοχή AKTOR 60% – ΔΕΠΑ Εμπορίας 40%), η οποία έχει ήδη συνάψει μακροχρόνιες συμφωνίες για αγορά και πώληση LNG, στοιχείο που οδηγεί σε επικείμενη αναθεώρηση του πενταετούς πλάνου ώστε να ενσωματωθεί η νέα δραστηριότητα.


Δυναμικοί οικονομικοί δείκτες για το 2025

Για τη χρήση του 2025, ο Όμιλος προβλέπει κύκλο εργασιών €1,286 δισ. και EBITDA €158 εκατ..

Με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (που εντάχθηκε στον Όμιλο τον Σεπτέμβριο 2025) και της ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ, τα μεγέθη εκτιμάται ότι θα κινηθούν υψηλότερα.


Η κατασκευή ως κεντρικός πυλώνας

Ο κατασκευαστικός τομέας παραμένει στον πυρήνα των δραστηριοτήτων, αποφέροντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων. Το μερίδιο του Ομίλου στο ανεκτέλεστο έργων της ελληνικής αγοράς υπολογίζεται περίπου στο 30%.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, ο AKTOR ανέλαβε έργα συνολικού προϋπολογισμού €117 εκατ., ενώ εντός εβδομάδων αναμένεται η έγκριση της εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ, που θα ενισχύσει τη διεκδίκηση έργων δικτύων ηλεκτρισμού και οπτικών ινών (FTTH).


Επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού, ο Όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις €1,4 δισ. σε έργα ΑΠΕ ισχύος 1.300 MW έως το 2028.

Στόχος για το 2030 είναι πωλήσεις €167 εκατ. και EBITDA €135 εκατ. από τον κλάδο των ΑΠΕ. Το χαρτοφυλάκιο που διαθέτει περιλαμβάνει έργα υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 2,4 GW, μεταξύ των οποίων 1,35 GW ΑΠΕ (0,62 GW αιολικά – 0,73 GW φωτοβολταϊκά) και περίπου 1 GW έργων αποθήκευσης.

Ήδη υλοποιούνται 3 σταθμοί αποθήκευσης ισχύος 100 MW, επένδυση που θα ξεπεράσει τα €60 εκατ..


Διείσδυση στην αγορά LNG

Ο Όμιλος εισήλθε πρόσφατα στην αγορά LNG, μέσω της ATLANTIC – SEE LNG TRADE, εξασφαλίζοντας την πρώτη μακροπρόθεσμη σύμβαση αμερικανικού LNG.

Έχουν υπογραφεί συμφωνίες με:

  • την Venture Global για διάθεση LNG στην Ανατολική Ευρώπη,
  • τη Naftogaz της Ουκρανίας,
  • τις ρουμανικές Nova Power και Transgaz, για προμήθειες 20ετίας με έναρξη το 2030.

Επιπλέον, η εταιρεία θα υλοποιήσει τη συμφωνία ΔΕΠΑ – Ουκρανίας, με ροές εσόδων να αναμένονται από τον Δεκέμβριο 2025.


Ισχυρή παρουσία σε ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις

Μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ο Όμιλος συμμετέχει σε 16 έργα ΣΔΙΤ και Παραχώρησης και διεκδικεί νέα έργα σε όλους τους ενεργούς διαγωνισμούς.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κτιριακά έργα, φράγματα, υδραυλικά έργα, συγκοινωνιακά δίκτυα και μεγάλα logistics hubs, όπως το πρώην Στρατόπεδο Γκόνου.

Στόχος για το 2030 είναι προσαρμοσμένο EBITDA €79 εκατ. από τον συγκεκριμένο τομέα.


Ενίσχυση στο Facility Management

Ο AKTOR έχει ενισχύσει το αποτύπωμά του στη διαχείριση εγκαταστάσεων, μέσω της εξαγοράς εταιρειών του Oceanic Group.

Διαχειρίζεται έργα Smart Cities, τη Μαρίνα Αλίμου, εγκαταστάσεις μεγάλων εταιρικών πελατών, αλλά και έργα στη Μέση Ανατολή, όπως η συντήρηση του μετρό και τραμ της Ντόχα, το δίκτυο της Oredoo, μεγάλα οδικά τούνελ και –πρόσφατα– το οδικό δίκτυο του Βορείου Κατάρ (9.000 km για 5 έτη).

Στα ΗΑΕ έχει αναλάβει έργα τεχνικής συντήρησης σε μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών και εγκαταστάσεις στη Dubai Expo City.


Επενδύσεις και διεύρυνση στο Real Estate

Ο Όμιλος αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο σε τουριστικά, οικιστικά και εμπορικά ακίνητα, δίνοντας έμφαση σε πράσινα κτίρια και έργα που πληρούν διεθνή πρότυπα ESG.

Λειτουργεί το ξενοδοχείο Xenodocheio Milos, διαθέτει κτίριο γραφείων με πιστοποίηση BREEAM, κατασκευάζει κατοικίες προσωπικού στη Μύκονο και έχει εξαγοράσει εταιρείες που ελέγχουν γνωστούς χώρους εστίασης.


Ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό

Πάνω από το 30% των εσόδων του Ομίλου προέρχεται από το εξωτερικό, με κεντρική αγορά τη Ρουμανία, όπου αναμένεται άνοδος λόγω μεγάλων έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται από το RRF.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων