Όσο και αν ο Μητσοτάκης ή ο Άδωνις να επιμένουν «η οικονομία δε θα ξανακλείσει» στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν πάντα σκέψεις με… τρόμο, για ένα χειμερινό lockdown.
Όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη συζητούν για αυτό το ενδεχόμενο, ενώ πολλοί θεωρούν δεδομένο τον πλήρη εκτροχιασμό της πανδημίας, ξεκινώντας από τη τη Βόρεια Ελλάδα.
H τραγική κατάσταση του περυσινού Νοεμβρίου δεν έγινε μάθημα στο Μαξίμου.
«Φρακάρουν» τα νοσοκομεία
Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση αποκλείει το σενάριο ενός νέου lockdown, οι περί του αντιθέτου ενδείξεις είναι πολλές, ειδικά για το συγκεκριμένο σενάριο σε τοπικό επίπεδο.
Eαν επαναληφθεί η περυσινή δραματική εμπειρία και οι συνωστισμοί στην Θεσσαλονίκη στις παρελάσεις και στην δοξολογία του πολιούχους της «δώσουν» πολλά κρούσματα, νοσηλείες και διασωληνωμένους, τότε είναι αυτονόητο ότι τα πράγματα στην πρωτεύουσα της Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορούν να μείνουν ως έχουν.
Κι αυτό διότι τα νοσοκομεία «φρακάρουν», καθημερινά διεξάγονται «εφημερίες του τρόμου» και, σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας είναι κατειλημμένο αυτή τη στιγμή το 90% των ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης.
Η κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές: είτε να έρθει αντιμέτωπη με το σενάριο να μεταβληθεί η Θεσσαλονίκη σε Μπέργκαμο και να επιλέγουν οι γιατροί ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος θα ζήσει, είτε θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διακοπεί η κινητικότητα στην πόλη, ώστε να σταματήσει η αλυσίδα εξάπλωσης της πανδημίας, δηλαδή, με ένα lockdown.
Επιπλέον τα νοσοκομεία στην Αττική μπορεί να μην έχουν ακόμη φτάσει στα όριά τους, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το υπουργείο Υγείας ότι η αναλογία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων για περιπτώσεις κορωνοϊού έχει ανατραπεί υπέρ των νέων εισαγωγών.
Τα νοσοκομεία, στο Λεκανοπέδιο, γεμίζουν αργά, αλλά σταδιακά και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν όσοι επιστήμονες προβλέπουν 4.000 και 5.000 κρούσματα την ημέρα, τότε δεν αποκλείεται να πιεστεί ιδιατέρως το σύστημα υγείας και στην Αττική.
Aπό τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η μισή χώρα είναι «στο κόκκινο», της Αττικής συμπεριλαμβανομένης, ενώ η Ελλάδα στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκεται επί ξυρού ακμής από την Λάρισα και πάνω. Κι όλα αυτά, πριν καν μπει ο χειμώνας, αλλά και ενόσω ο εμβολιασμός έχει επί της ουσίας κολλήσει.