Τι δήλωσε ο Πεσκόφ μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες στη Μόσχα και πώς συνδέεται η ενεργειακή απαγόρευση της ΕΕ με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδέχθηκε ορισμένες από τις αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας όμως άλλες. Οι συνομιλίες στη Μόσχα, που πραγματοποιήθηκαν με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, διήρκεσαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξήγησε ότι δεν πρόκειται για «απόρριψη» των αμερικανικών προτάσεων, καθώς για πρώτη φορά υπήρξε απευθείας ανταλλαγή απόψεων. Όπως είπε:
«Κάποια πράγματα έγιναν αποδεκτά, κάποια χαρακτηρίστηκαν μη αποδεκτά – είναι φυσιολογική διαδικασία για την εξεύρεση συμβιβασμού».
Παράλληλα, το Κρεμλίνο υπογράμμισε ότι είναι έτοιμο να συναντηθεί με τους Αμερικανούς «όσες φορές χρειαστεί» για να διαμορφωθεί πολιτική συμφωνία.
Χωρίς συμβιβασμό στο ουκρανικό μέτωπο
Παρά τη θετική αποτίμηση της επαφής, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για διεθνή θέματα τόνισε ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη συμβιβασμοί στο ουκρανικό ζήτημα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα, ενώ Γουίτκοφ και Κούσνερ αναμένεται να συναντηθούν με ουκρανική αντιπροσωπεία στην Ευρώπη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να αποδυναμώσει τις διεθνείς κυρώσεις, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το ζήτημα «κυκεώνα», επαναλαμβάνοντας ότι η επίλυση του πολέμου παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη.
Σκληρή αντίδραση κατά της ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο
Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027 προκάλεσε άμεση αντίδραση από το Κρεμλίνο. Ο Πεσκόφ κατήγγειλε την απόφαση ως οικονομικά επιζήμια για την Ευρώπη, σχολιάζοντας ότι θα οδηγήσει τη Γηραιά Ήπειρο σε:
«πιο δαπανηρές πηγές ενέργειας»,
«αναπόφευκτη αύξηση τιμών»
και «μείωση της ανταγωνιστικότητας».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η απόφαση αυτή θα επιταχύνει την τάση απώλειας ηγετικού ρόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία –κατά τη ρωσική ανάγνωση– έχει ήδη ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.
Το ενεργειακό σκέλος της κυρώσεων
Η συμφωνία της ΕΕ προβλέπει νομικά δεσμευτική απαγόρευση εισαγωγών:
- Υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τα τέλη του 2026
- Αερίου μέσω αγωγών έως το φθινόπωρο του 2027
Σήμερα, η Ρωσία καλύπτει 12% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, ποσοστό που πριν από τον πόλεμο (2022) ανερχόταν σε 45%.