Παρέμβαση Παπανδρέου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: «Να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη, όχι των ελίτ, αλλά για και από τους λαούς της»

«Το Μέλλον της Ευρώπης είναι ένα μοναδικό έργο διαφορετικών κοινωνιών. Για τη δημιουργία ενός ειρηνικού μέλλοντος, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σημαντική μετάβαση σε μια μελλοντική πράσινη κοινωνία θα πραγματοποιηθεί με ειρηνικό τρόπο», τόνισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου σε παρέμβασή του στη Δεύτερη Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Και πρόσθεσε:

«Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:

  • Να είναι μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση, όπου οι ανισότητες, όπως η συγκέντρωση του πλούτου στους φορολογικούς παραδείσους, αντιμετωπίζονται κατά μέτωπο.
  • Να είναι μια συμμετοχική δημοκρατική μετάβαση, μία μετάβαση που θα ανήκει στους πολίτες μας και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
  • Να είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία, όπου τα σχολεία και τα πανεπιστήμια γίνονται καταλύτες μιας νέας οικονομίας, από τις πράσινες θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες έως το σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών για ανθεκτική και ισχυρή εθνική ή ευρωπαϊκή ιθαγένεια».

«Αυτό το μέλλον, δεν μπορεί να αποφασιστεί με μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω. Χωρίς ενεργό συμμετοχή των πολιτών, θα δώσουμε έδαφος σε όσους ενθαρρύνουν τη δημαγωγία, εκμεταλλεύονται το φόβο, προωθούν παράλογες θεωρίες, ρατσισμό και ακραίο εθνικισμό» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και συνέχισε: «Προτείνω τη θεσμοθέτηση αυτών των νέων μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας στην ΕΕ, από τις συνελεύσεις πολιτών έως τη διαδικτυακή “Αγορά”. Να συγκεντρώσουμε τη σοφία των πολιτών, να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των πολιτών και των νέων, θα ακούγεται και θα λαμβάνεται πάντα υπόψη. Και φυσικά σε αυτήν τη διαδικασία θα συμπεριλάμβανα τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει να συμπεριληφθούν. Να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη, όχι των ελίτ, αλλά για και από τους λαούς της».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...