Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν την Πέμπτη σε ένα νέο γενικό σχέδιο για την άμυνα ενάντια σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση σε πολλά μέτωπα, επιβεβαιώνοντας μια προσπάθεια να αποθαρρυνθεί η Μόσχα, παρά τη νέα εστίαση της Συμμαχίας στην Κίνα, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι.
Η στρατηγική, όπως αναφέρουν, υπερβαίνει τα υφιστάμενα περιφερειακά αμυντικά σχέδια και στοχεύει στην προετοιμασία για οποιαδήποτε ταυτόχρονη επίθεση στις περιοχές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, πιθανώς συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με χρήση πυρηνικών όπλων, εισβολών δικτύων υπολογιστών ή επιθέσεων από το διάστημα.
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες διευκρινίζουν ότι καμία επίθεση δεν είναι επικείμενη. Η Ρωσία αρνείται κάθε πρόθεση που μοιάζει με πόλεμο, αναφέροντας ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη με αυτές τις προετοιμασίες.
Από την άλλη, Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ και πρώην αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η «αντίληψη για την αποτροπή και την άμυνα στον ευρωατλαντικό χώρο» είναι απαραίτητη καθώς η Ρωσία αναπτύσσει προηγμένα οπλικά συστήματα και αναπτύσσει στρατεύματα και εξοπλισμό κοντά στα συμμαχικά σύνορα.
«Αν υπάρξουν τέτοιου είδους μεγάλες συγκρούσεις, θα απαιτηθεί δραστηριότητα σε ολόκληρο τον τομέα των επιχειρήσεων», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Διάφορα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν ταυτόχρονα και αυτό απαιτεί πραγματικά ολιστικό σχεδιασμό», πρόσθεσε.
Τον Μάιο, η Ρωσία συγκέντρωσε περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων από τότε που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014, όπως αναφέρουν δυτικοί αξιωματούχοι. Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία χρησιμοποίησε νέα ρομπότ μάχης σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με την πρώην Σοβιετική σύμμαχό της Λευκορωσία. Οι ασκήσεις αυτές έχουν ανησυχήσει τους συμμάχους της Βαλτικής.
Με τη Ρωσία να αναβαθμίζει ή να αντικαθιστά τα σοβιετικά στρατιωτικά διαστημικά συστήματα για ενδεχόμενη επίθεση σε δορυφόρους σε τροχιά, αναπτύσσοντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να διαταράξει τα συμμαχικά συστήματα διοίκησης, η Μόσχα αναπτύσσει επίσης «υπερ-όπλα».
Τα «υπερ-όπλα», που αποκαλύφθηκαν το 2018, περιλαμβάνουν υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ που θα μπορούσαν να αποφύγουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Ο συνταξιούχος Αμερικανός στρατηγός Μπεν Χότζες, ο οποίος διοικούσε τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη από το 2014 έως το 2017, δήλωσε στο Reuters ότι ελπίζει ότι το στρατηγικό σχέδιο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνοχή στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ, που σημαίνει περισσότερους πόρους για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. «Για μένα, αυτό είναι το πιο πιθανό σημείο ανάφλεξης από τις χώρες της Βαλτικής», είπε ο Χότζες.