Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά κρίσιμη περιοδεία σε Μαλαισία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, με επίκεντρο τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ. Το μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων και του παγκόσμιου εμπορίου κρίνεται αυτή την εβδομάδα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ένα εντατικό διπλωματικό ταξίδι στην Ασία, με σταθμούς τη Μαλαισία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, σε μια περιοδεία που χαρακτηρίζεται καθοριστική για το μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων και της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, η πρώτη από το 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου του APEC.
Η μεγάλη αναμέτρηση για το εμπόριο και τους δασμούς
Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η περιοδεία του Τραμπ έχει διπλό στόχο:
να επαναφέρει την αμερικανική επιρροή στην Ασία και να εξασφαλίσει εμπορικά κέρδη σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με το Πεκίνο.
Η αναμέτρηση για το εμπόριο, τους δασμούς και τον έλεγχο της τεχνολογίας θα αποτελέσει το κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση των δύο ηγετών.
Ο Τραμπ επιδιώκει:
- νέες συμφωνίες για αμερικανικές εξαγωγές και επενδύσεις,
- χαλάρωση των κινεζικών περιορισμών στις σπάνιες γαίες,
- πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών στην κινεζική αγορά,
- και επαναφορά των αγορών κινεζικής ζήτησης για τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.
Η Κίνα, από την πλευρά της, ετοιμάζεται να παίξει σκληρό παιχνίδι. Ο Σι Τζινπίνγκ γνωρίζει ότι διαθέτει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί: τον έλεγχο των σπάνιων γαιών και την εξάρτηση των ΗΠΑ από κρίσιμα μέταλλα και εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας.
Η κινεζική ηγεσία δείχνει αποφασισμένη να αντέξει την πίεση των δασμών και να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημά της στις πρώτες ύλες και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την ώρα που ο Τραμπ χρειάζεται επιτυχίες στο μέτωπο του εμπορίου ενόψει του δεύτερου μισού της θητείας του.
Πίσω από τη διπλωματία, ένα σκληρό παιχνίδι ισχύος
Το ταξίδι του Τραμπ δεν είναι μόνο εμπορικό – είναι μια επίδειξη ισχύος.
Από την Κουάλα Λουμπούρ, όπου ξεκίνησε η σύνοδος της ASEAN, έως το Τόκιο και τη Σεούλ, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να επανατοποθετήσει τις ΗΠΑ στο επίκεντρο της ασιατικής γεωπολιτικής.
Στη Μαλαισία, επιδιώκει να παρουσιαστεί ως ο «διαιτητής» των περιφερειακών διαφορών, με την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη να υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία του.
Στην Ιαπωνία, θα συζητήσει με τη νέα πρωθυπουργό Σαναέ Τακαΐτσι, με την οποία θέλει να «κλειδώσει» συμφωνία για μείωση δασμών στα ιαπωνικά αυτοκίνητα και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει γιγαντιαίες επενδύσεις ύψους 550 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για ημιαγωγούς και φαρμακευτικές υποδομές.
Η Τακαΐτσι, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, βρίσκεται στο δικό της πολιτικό τεστ. Η στάση της απέναντι στον Τραμπ θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της κυβέρνησής της και τη θέση της Ιαπωνίας στην ανανεωμένη συμμαχία με την Ουάσιγκτον.
Η Νότια Κορέα και το «παζάρι» των δασμών
Στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος Λι Τζε Μιουνγκ ελπίζει να επιτύχει μείωση των αμερικανικών δασμών στις κορεατικές εξαγωγές από 25% σε 15%.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν δυσκολέψει, καθώς ο Τραμπ ζητά από τη Σεούλ επενδύσεις 350 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ – ποσό που η κορεατική κυβέρνηση θεωρεί δυσβάστακτο.
Παρά ταύτα, αξιωματούχοι μιλούν για «πραγματική πρόοδο» και αισιοδοξούν ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία στο τέλος της συνόδου.
Η Κίνα παίζει μακροπρόθεσμο παιχνίδι
Για τον Σι Τζινπίνγκ, το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από τους δασμούς.
Αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα: υψηλή ανεργία στους νέους, κρίση ακινήτων, τοπικά χρέη και πτωτική κατανάλωση.
Ο Κινέζος ηγέτης θέλει να εμφανιστεί ως σταθερός διαπραγματευτής που προστατεύει την κινεζική οικονομία, αλλά και να αποδείξει ότι το Πεκίνο δεν εξαρτάται πλέον από τις ΗΠΑ όπως παλαιότερα.
Αναλυτές θεωρούν πιθανό να αναζητήσει συμβιβασμό, εάν ο Τραμπ δεχθεί ανταλλάγματα όπως χαλάρωση των περιορισμών στην τεχνητή νοημοσύνη ή περιορισμό της στήριξης προς την Ταϊβάν.
Όμως, ο δρόμος για μια τέτοια συμφωνία είναι μακρύς και γεμάτος παγίδες: ο Τραμπ επιλέγει το ρίσκο, ο Σι το μακροπρόθεσμο σχέδιο.
Η Ασία σε αναμονή
Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκονται στο μέσον αυτής της αντιπαράθεσης.
Οι οικονομίες τους είναι εξαρτημένες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα, και οι υψηλοί δασμοί απειλούν τη βιομηχανική τους παραγωγή.
Από το Βιετνάμ έως τη Σιγκαπούρη, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις, γνωρίζοντας ότι κάθε απόφαση Ουάσιγκτον – Πεκίνου μπορεί να καθορίσει την οικονομική τους πορεία.
Η μεγάλη εικόνα
Η περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ είναι κάτι περισσότερο από μια σειρά εμπορικών συναντήσεων.
Είναι μια μάχη για παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις που προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.
Η έκβαση της συνάντησης Τραμπ – Σι μπορεί να καθορίσει όχι μόνο τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
