Καυτός φάκελος με Έλληνες δημοσιογράφους και χρηματικά ποσά στα χέρια της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ – Με ποιους επιχειρηματίες και μιντιάρχες θα συναντηθεί

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα με εντολή “επαναξιολόγησης” δικτύων επιρροής και διαφάνειας. Τι περιλαμβάνει ο φάκελος που θα παραλάβει

Η Πυθία αποκαλύπτει


Στις 4 Νοεμβρίου Θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, νέα πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας τη διοίκηση Τραμπ σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και για το πολιτικό τοπίο της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η Γκίλφοϊλ θα παραλάβει αναλυτικό φάκελο με ονόματα και στοιχεία χρηματοδότησης φορέων και οργανισμών στην Ελλάδα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τομείς μέσων ενημέρωσης, δεξαμενών σκέψης και πολιτικής επιρροής και κυρίως δημοσιογράφων και περιθωριακών ερευνητικών ομάδων που χρηματοδοτούνται από ΑΜΕΣΑ ή ΕΜΜΕΣΑ από την Open Society και το δίκτυο του Τζορτζ Σόρος. Ο φάκελος θα περιλαμβάνει αναλυτικά ποσά, πηγές χρηματοδότησης και δίκτυα συνεργασιών που ενδιαφέρουν άμεσα τη νέα αμερικανική διπλωματική ηγεσία. Το νέο αμερικανικό κεντρικό σύστημα εξουσίας είναι αποφασισμένο – ειδικά μετά τη δολοφονία Κερκ – να ξηλώσει το δίκτυο Σόρος σε Ευρώπη και Ελλάδα και οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές.


Ατζέντα “επανελέγχου” επιρροών

Η Γκίλφοϊλ, γνωστή για το προσωπικό της στυλ πολιτικής επιβολής και τη στενή της σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να έχει εντολή να “επαναξιολογήσει” τα δίκτυα επιρροής που λειτουργούν εντός της Ελλάδας με αμερικανική ή διεθνή στήριξη.

Το σχέδιο, σύμφωνα με ανώτερη πηγή, δεν αφορά μόνο σε ζητήματα οικονομικής διαφάνειας, αλλά και την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται κονδύλια σε ΜΚΟ και ερευνητικούς φορείς, καθώς και το πώς αυτά επηρεάζουν τη δημόσια σφαίρα και τα μέσα ενημέρωσης.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί νέα, αυστηρότερη πολιτική εποπτείας για όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με προγράμματα αμερικανικής συνεργασίας, επιρροής ή ενημέρωσης στην Ελλάδα.


Η Γκίλφοϊλ και η “γραμμή Τραμπ”

Η νέα πρέσβης θεωρείται σκληρή πολιτικός, με εμπειρία στα μέσα ενημέρωσης και στις επικοινωνιακές επιχειρήσεις, γνωστή για την απευθείας ρητορική της και τις συντηρητικές της θέσεις. Η παρουσία της στην Αθήνα σηματοδοτεί στροφή της αμερικανικής πολιτικής προς μια πιο παρεμβατική και ελεγκτική προσέγγιση, ειδικά σε ζητήματα διαφάνειας και σχέσεων εξουσίας.

Διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Γκίλφοϊλ θα επιδιώξει άμεσες επαφές με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και με πρόσωπα του επιχειρηματικού και μιντιακού κόσμου, θέλοντας να χαρτογραφήσει ποιοι έχουν πραγματική επιρροή στο πολιτικό πεδίο.

«Η Ουάσιγκτον δεν θέλει πλέον να λειτουργεί “δια αντιπροσώπων”», σχολιάζει πρώην Αμερικανός διπλωμάτης.
«Η Γκίλφοϊλ έρχεται με εντολή να δει ποιοι επηρεάζουν ποιον – και με ποια χρήματα».


Νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η αποστολή της Γκίλφοϊλ αναμένεται να ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ δίνουν αυξημένη έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, τον αμυντικό συντονισμό και τον έλεγχο στρατηγικών επενδύσεων, ειδικά σε περιόδους όπου η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή παραμένει έντονη.

Σύμφωνα με πηγές, οι πρώτες συναντήσεις της νέας πρέσβη στην Αθήνα θα είναι “χαμηλού προφίλ”, ωστόσο η ατζέντα θεωρείται ήδη εκρηκτική:

  • Έλεγχος διαφάνειας και ροής χρηματοδοτήσεων.
  • Επαναξιολόγηση ΜΚΟ και think tanks.
  • Ενεργειακή και αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ.
  • Ενίσχυση της επιρροής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

Από την Ουάσιγκτον στο Κολωνάκι με “βαρύ χαρτοφύλακα”

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ φτάνει στην Αθήνα με εντολή να “βάλει τάξη” σε ένα σύνθετο δίκτυο επιρροών, σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ αναζητούν σταθερούς συμμάχους σε μια ταραχώδη Ευρώπη.
Το πολιτικό βάρος της αποστολής της και το γεγονός ότι ανήκει στον στενό κύκλο του προέδρου Τραμπ, δίνουν στην παρουσία της χαρακτήρα στρατηγικής επέμβασης – όχι απλής διπλωματικής μετάθεσης.

Όπως σχολιάζει Αμερικανός αναλυτής με τον οποίο ήρθε σε επαφή η στήλη,
«Η Γκίλφοϊλ δεν έρχεται απλώς για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ. Έρχεται για να καταλάβει ποιος πραγματικά κινεί τα νήματα στην Αθήνα.»

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;