Βόμβα και μαύρη πρόβλεψη από τον γκουρού των δημοσκοπήσεων για το ποσοστό του κόμματος Τσίπρα!

Ανδρέας Δρυμιώτης: «Το ταβάνι του Τσίπρα είναι 12% – Ένας ψεύτης που δεν άλλαξε». Προειδοποίηση και για Σαμαρά: «3%-4%, αλλά θα κάνει ζημιά στον Μητσοτάκη»


Ο πολιτικός και εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης σχολίασε στον ΣΚΑΪ τη φημολογούμενη ίδρυση νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καμία ουσιαστική πολιτική δυναμική επιστροφής.

«Εάν έρθει ξανά με τους ίδιους, έφυγε κάτω από 17%, θα πάρει λιγότερο. Θυμηθείτε αυτό που σας λέω, 12% είναι το “ταβάνι” του Αλέξη Τσίπρα. Ένας άνθρωπος που πήρε 31%, έχασε έξι φορές από τον Μητσοτάκη, λείπει δύο χρόνια και θα πάρει 12%. Θα γίνει δηλαδή από δήμαρχος, κλητήρας;»

Η τοποθέτηση του Δρυμιώτη αποτυπώνει με ενάργεια το κλίμα επιφύλαξης που επικρατεί ακόμη και εντός του ευρύτερου προοδευτικού χώρου απέναντι στον Τσίπρα. Παρά τη ρητορική περί «επιστροφής», ο έμπειρος αναλυτής επισημαίνει ότι η πολιτική φθορά είναι μη αναστρέψιμη και πως το brand Τσίπρας έχει χάσει τη λάμψη του.


Το αφήγημα του “άφθαρτου” τελείωσε

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ανατρέχοντας στην εποχή της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε τα πραγματικά αίτια της τότε επιτυχίας:

«Ο λόγος που ψηφίστηκε τότε ήταν γιατί είχε ένα αφήγημα ότι “είμαι αμόλυντος, άφθαρτος, δεν έχω σχέση με τα μνημόνια, καμία σχέση με το χρέος”. (…) Αυτός ήταν καλύτερος με το σκάνδαλο Novartis;»

Το αφήγημα του “αντισυστημικού και άφθαρτου” που είχε λειτουργήσει το 2015 δεν μπορεί να αναβιώσει, σύμφωνα με τον αναλυτή. Η κοινωνία έχει αλλάξει προτεραιότητες και η πολιτική εμπιστοσύνη έχει περιοριστεί δραματικά.

Η ερώτηση του Δρυμιώτη:

«Είναι ο Τσίπρας η στιβαρή προσωπικότητα που ψάχνει η αντιπολίτευση;»

Η απάντηση, όπως υπονοεί ο ίδιος, είναι όχι.


«Ένας ψεύτης ήταν» – Η πιο σκληρή φράση του Δρυμιώτη

Ο εκλογικός αναλυτής δεν δίστασε να υιοθετήσει σκληρή ρητορική για τον πρώην πρωθυπουργό, αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία και τη δημοκρατική του συνέπεια.

«Ένας ψεύτης ήταν, η επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που επιμένει ότι “επανέφερα την οικονομική τάξη στην Ελλάδα με κλειστές τράπεζες”… Δεν έχει αλλάξει ο άνθρωπος καθόλου, είναι αυτός που ξέραμε, επειδή λέμε για rebranding; Από πού κι ως πού είναι δημοκράτης;»

Η κριτική αυτή στοχεύει ευθέως στην εικόνα “αναγέννησης” που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο Τσίπρας με τη νέα πολιτική του πρωτοβουλία. Για τον Δρυμιώτη, η αντίφαση του πρώην πρωθυπουργού είναι εκρηκτική:

«Το χειρότερο απ’ όλα όσα είπε, και έπρεπε να προσβληθούν από όλα τα κόμματα, είναι ότι “η Βουλή είναι απογυμνωμένη από δημοκρατία”. Παραλογισμός στο τετράγωνο ότι θέλει να επιστρέψει στην ίδια Βουλή μετά την παραίτησή του».


Ο Σαμαράς, ο Μητσοτάκης και το 3%-4% που μπορεί να κάνει ζημιά

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα σενάρια ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για πολιτική εκδίκηση εις βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εγώ σας λέω ότι θα πάει στο 3%-4%, αλλά και με αυτό θα κάνει τη ζημιά, γιατί δεν χωνεύει τον Μητσοτάκη.»

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο πρώην πρωθυπουργός έχει “προσωπικό στόχο” την αποδυνάμωση του σημερινού πρωθυπουργού, ακόμη κι αν το πολιτικό κόστος είναι υψηλό για τη Νέα Δημοκρατία.

«Έχει βάλει σκοπό να ρίξει τον Μητσοτάκη και ένα σενάριο είναι να εκλέξει 10-12 βουλευτές και να πει: τους παραχωρώ, αρκεί να φύγει ο Μητσοτάκης.»

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις