Απλήρωτοι επί μήνες οι εργαζόμενοι σε γνωστό εκδοτικό συγκρότημα

Επικίνδυνη κανονικότητα η εργασιακή ασφυξία στα ΜΜΕ – Ο εκδότης κάλυψε το επίδομα για να αποφύγει ελέγχους, αφήνοντας τους μισθούς απλήρωτους

Γράφει ο Καναλάρχης


Σοβαρές καταγγελίες φέρνουν στο φως την εργασιακή ομηρία που επικρατεί σε μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της εργοδοσίας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο εκδότης έχει επιλέξει να μην καταβάλλει τους δεδουλευμένους μισθούς, προκαλώντας κλίμα ανασφάλειας και οργής στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Η οικονομική ασφυξία για τους εργαζόμενους έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη, ενώ η διοίκηση αποφεύγει κάθε σαφή δέσμευση για το πότε θα καταβληθούν οι μισθοί. Παράλληλα, εξωτερικά συνεργεία και προμηθευτές φέρονται να αντιμετωπίζουν επίσης καθυστερήσεις πληρωμών, στοιχείο που αποκαλύπτει την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της εταιρείας.


Το “κόλπο” του καλοκαιριού – Πλήρωσε το επίδομα αδείας για να αποφύγει ελέγχους

Μέσα στο καλοκαίρι, ο εκδότης κατέβαλε επιλεκτικά το επίδομα αδείας, όχι για να στηρίξει τους εργαζόμενους, αλλά – όπως αποκαλύπτουν συνδικαλιστικές πηγές – για να αποφύγει τον κίνδυνο ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσχηματική συμμόρφωση προς τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, προκειμένου να αποτραπούν καταγγελίες ή πρόστιμα.

Την ίδια στιγμή, οι κανονικοί μισθοί παραμένουν απλήρωτοι, με την εταιρεία να συσσωρεύει οφειλές χωρίς κανένα σαφές σχέδιο αποπληρωμής. Η αντίφαση αυτή έχει προκαλέσει αγανάκτηση και ειρωνικά σχόλια μέσα στα γραφεία: «Επίδομα πήραμε, αλλά όχι μισθό» λένε εργαζόμενοι που βλέπουν τις υποχρεώσεις τους να πνίγονται στα χρέη.


Εργασιακή ασυδοσία και κρατική απραξία

Παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα για παρέμβαση, μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική κίνηση δεν έχει γίνει από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εργασιακή αυθαιρεσία στα ΜΜΕ έχει γίνει καθεστώς, με τις αρχές να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε συστηματικές καθυστερήσεις μισθών, ανασφάλιστη εργασία και παραβίαση συμβάσεων.

Το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα δεν είναι το μόνο. Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι ενώσεων συντακτών, το φαινόμενο των “απλήρωτων δημοσιογράφων” έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας, ενώ η ανοχή της πολιτείας τροφοδοτεί την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;