Ισραήλ: Ξεκινά τη Δευτέρα η απελευθέρωση των 20 ομήρων – Έτοιμο να παραλάβει και τις σορούς 28 νεκρών

Κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαιώνει ότι οι εν ζωή όμηροι στη Γάζα θα αφεθούν ελεύθεροι ταυτόχρονα, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζεται να παραλάβει τις σορούς των νεκρών


Σε νέα φάση ανθρωπιστικής εξέλιξης μπαίνει η κρίση στη Γάζα, καθώς Ισραηλινή κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με την ίδια, και οι 20 εν ζωή όμηροι που κρατούνται στη Γάζα αναμένεται να απελευθερωθούν ταυτόχρονα, σε μια συντονισμένη επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με διεθνείς μεσολαβητές.

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και εβδομάδες υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, με στόχο την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.


Παράλληλη επιστροφή σορών – Ανθρωπιστική διάσταση της συμφωνίας

Η Ισραηλινή αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι, μετά την απελευθέρωση των ζωντανών ομήρων, το Ισραήλ είναι έτοιμο να παραλάβει τις σορούς των 28 νεκρών.
Η διαδικασία, όπως ανέφερε, θα πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία του Ερυθρού Σταυρού, ενώ θα τηρηθούν όλα τα ανθρωπιστικά πρωτόκολλα και οι διαδικασίες ταυτοποίησης.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται κρίσιμη ανθρωπιστική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου προβλέπεται ταυτόχρονη απελευθέρωση εν ζωή και παράδοση σορών νεκρών ομήρων.


Απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων μετά την επιβεβαίωση της ανταλλαγής

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι μόλις ολοκληρωθεί η παραλαβή όλων των ζωντανών ομήρων.
Η απελευθέρωσή τους εντάσσεται σε σχέδιο αμοιβαίων ανθρωπιστικών μέτρων, που αναμένεται να επιβλέψουν διεθνείς οργανισμοί ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πηγές από την περιοχή επισημαίνουν ότι η επιχείρηση θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ οι διπλωματικές αντιπροσωπείες σε Τελ Αβίβ και Κάιρο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.


Διπλωματικές προεκτάσεις – Προς προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συντονισμένη απελευθέρωση των ομήρων θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για προσωρινή αποκλιμάκωση στην περιοχή, δημιουργώντας παράθυρο ευκαιρίας για νέα ανθρωπιστική εκεχειρία.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές προειδοποιούν ότι η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ και η αντιπαράθεση εντός της κυβέρνησης Νετανιάχου ενδέχεται να επηρεάσουν τη συνέχεια των συνομιλιών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

«Η Δικαιοσύνη δολοφονήθηκε» – Καταπέλτης η Μαρία Καρυστιανού για τα Τέμπη

Σκληρή ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού για τα Τέμπη: κατηγορεί τη Δικαιοσύνη για συγκάλυψη, ζητά εκταφές με τοξικολογικές και προσφυγή σε ΕΕ και ΟΗΕ

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ