Νέα δημοσκόπηση: Εύθραυστο προβάδισμα ΝΔ – Πόσοι θέλουν για πρωθυπουργό τον Τσίπρα – Ο Βελόπουλος την καλύτερη αντιπολίτευση

Η δημοσκόπηση της Prorata δείχνει τη ΝΔ στο 23,5% με διψήφιο προβάδισμα, αλλά χαμηλή ικανοποίηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, απογοήτευση και θυμό στους πολίτες και τον «Κανένα» πρώτο για πρωθυπουργό


Η νέα έρευνα της Prorata («Σφυγμός Σεπτεμβρίου») καταγράφει καθαρό αλλά εύθραυστο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 23,5%, διατηρώντας απόσταση 12 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ που μένει στο 11,5%.

Ακολουθούν:

  • Ελληνική Λύση: 10%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 8%
  • ΚΚΕ: 8%
  • ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 7%
  • Φωνή Λογικής: 4%
  • ΜέΡΑ25: 3,5%
  • Νίκη: 2%
  • Νέα Αριστερά: 1,5%
  • Κίνημα Δημοκρατίας: 1,5%

Εκτίμηση ψήφου: 8κομματική Βουλή

Με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ ανεβαίνει στο 27%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, ενώ η Ελληνική Λύση καταγράφει 11,5% και η Πλεύση Ελευθερίας ισοφαρίζει το ΚΚΕ στο 9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιορίζεται στο 8%, η Φωνή Λογικής στο 4,5% και το ΜέΡΑ25 στο 4%. Τα υπόλοιπα κόμματα μένουν εκτός Βουλής.


Εκροές και συσπειρώσεις

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συσπείρωση 74%, το ΠΑΣΟΚ 73%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 39%, χάνοντας ψηφοφόρους προς την Πλεύση, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 και το Κίνημα Δημοκρατίας. Οι απώλειες της ΝΔ κατευθύνονται κυρίως δεξιότερα (Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής), ενώ του ΠΑΣΟΚ μοιράζονται προς ΝΔ, Πλεύση και ΚΚΕ.


Η αντιπολίτευση στα μάτια των πολιτών

Το 40% των πολιτών θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν ασκεί επαρκή αντιπολίτευση. Μεταξύ όσων ξεχωρίζουν:

  • Ελληνική Λύση: 16%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 14%
  • ΠΑΣΟΚ: 13%
  • ΚΚΕ: 5%

Η Ελληνική Λύση κερδίζει έδαφος κυρίως στους νέους και στα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό της φτάνει στο 24%.


Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Σταθερά πρώτος εμφανίζεται ο «Κανένας» με 34%, φανερώνοντας βαθιά κρίση εμπιστοσύνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με 27%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%, ενώ Κωνσταντοπούλου, Κουτσούμπας και Βελόπουλος ισοψηφούν με 6%. Ο Σωκράτης Φάμελλος καταγράφει 5%.


Σενάρια Τσίπρα και Σαμαρά

Όταν στην «εξίσωση» μπαίνουν οι πρώην πρωθυπουργοί, ο «Κανένας» παραμένει πρώτος με 29%, ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει 25%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στο 11%. Ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφουν από 6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 5%, ο Αντώνης Σαμαράς 4%.

Σε πιθανή ίδρυση κόμματος Τσίπρα, 8% δηλώνει σίγουρη ψήφο, 12% το θεωρεί πιθανό, αλλά 66% αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Σενάριο κόμματος Σαμαρά βρίσκει μόλις 3% σίγουρους ψηφοφόρους, ενώ 74% δηλώνει πως δεν θα τον ψήφιζε.


Η ΔΕΘ και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Το ενδιαφέρον για τις εμφανίσεις στη ΔΕΘ ήταν περιορισμένο, με εξαίρεση τον πρωθυπουργό που παρακολούθησε το 69%. Ωστόσο, μόλις 24% δηλώνει ικανοποιημένο από τις εξαγγελίες του και μόλις 14% πιστεύει ότι θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη ζωή του. Αντίθετα, το 60% θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει καμία βελτίωση.


Απογοήτευση, θυμός και οικονομική δυσφορία

Τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών είναι απογοήτευση (50%), θυμός (40%) και απελπισία (50%). Στο πεδίο της οικονομίας, σχεδόν 6 στους 10 δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία (72%) πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου