Νέο κόμμα από τον Τσίπρα ή κόλπο «ομπρέλα»; – Το σενάριο που θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλαβάνου

Σενάρια φωτιά για τον Αλέξη Τσίπρα: Νέο κόμμα ή «ομπρέλα» τύπου Αλαβάνου; Το rebranding, ο ρόλος Φάμελλου και Χαρίτση και η στρατηγική του πρώην πρωθυπουργού για οριστικό διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ


Η πολιτική αγορά βουίζει με φήμες. «Θα κάνει νέο κόμμα ο Τσίπρας ή υπάρχει ενδιάμεση λύση;», φέρεται να είπε εμπιστευτικά σε συνομιλητή του πρώην κορυφαίος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα κόμμα-ομπρέλα, δηλαδή ένα όχημα όπου θα «κρεμάσει» από κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και όσους άλλους πιστούς θελήσουν να ακολουθήσουν.
Η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια. Θυμίζει το κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλαβάνου, όταν ο Συνασπισμός και περίπου 15 συνιστώσες ενώθηκαν κάτω από μια ομπρέλα.


Οι ρόλοι ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Τσίπρα

Με βάση αυτό το σενάριο, τα προσχήματα θα διατηρηθούν: ο Στέφανος Φάμελλος θα παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης θα ηγηθεί της Νέας Αριστεράς, ενώ ο Τσίπρας θα είναι «ο μεγάλος πρόεδρος» που θα συντονίζει και θα οδηγεί το σχήμα στη νέα σταυροφορία κατά της Δεξιάς και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα πολιτικό rebranding με στόχο την αναβίωση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης.


Γιατί το σενάριο θεωρείται απίθανο

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός που μετέφερε το σενάριο αυτό παραδέχεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό. Η πραγματικότητα είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει άμεσα να δημιουργήσει κόμμα-ομπρέλα καλώντας γύρω του τους πρώην υπουργούς. Το σχέδιό του είναι διαφορετικό.


Το πολιτικό rebranding του Αλέξη Τσίπρα

Αντί να επενδύσει σε παλιές ισορροπίες, ο πρώην πρωθυπουργός σχεδιάζει να απευθυνθεί κατευθείαν στους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, επιχειρώντας να χτίσει κάτι εντελώς νέο. Σύμφωνα με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του, το καλύτερο rebranding για τον Τσίπρα θα είναι οι σκληρές κριτικές από τους πρώην συντρόφους του. Γιατί; Διότι αυτό θα σηματοδοτήσει το οριστικό του διαζύγιο με ένα κόμμα που, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, «υπήρξε τοξικό».


Το μεγάλο ερώτημα

Η ουσία είναι μία: Ο Τσίπρας αναζητά τον δικό του πολιτικό δρόμο, έξω από τις σκιές του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε μέσω ενός νέου φορέα είτε μέσα από μια διαδικασία αποστασιοποίησης, το μόνο βέβαιο είναι πως ετοιμάζεται να χτίσει το προσωπικό του πολιτικό comeback, σε μια στιγμή που το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό και ασταθές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου