Αποκάλυψη-βόμβα: 10 εκατ. ευρώ σε δύο ΑΦΜ – Στο μικροσκόπιο μεγαλοπαράγοντες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «χτενίζει» την Ελλάδα – Αγροτεμάχια με ΑΦΜ των ΕΛΤΑ


Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ελλάδα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της δημοσιογράφου Μίνας Καραμήτρου, πριν από λίγες εβδομάδες οι ευρωπαϊκές αρχές ζήτησαν από την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνηθούν υποθέσεις δήθεν αγροτών που χρησιμοποιούσαν ΑΦΜ των ΕΛΤΑ για να δηλώνουν αγροτεμάχια σε δυσπρόσιτες περιοχές, αποσπώντας τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις.


Μέσα σε 5 χρόνια πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε δύο ΑΦΜ

Ακόμη πιο εκρηκτικό είναι το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» του OPEN, δύο μεγαλοπαράγοντες που συνδέονται πολιτικά με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, φέρονται να εξασφάλισαν επιδοτήσεις που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις 5 χρόνια.

Οι επιδοτήσεις αφορούσαν την καλλιέργεια βιολογικού τριφυλλιού σε ορεινή τοποθεσία, με τους εμπλεκόμενους να δρουν μέσω τρίτων προσώπων ώστε να μην εκτίθενται απευθείας.


Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα – Τα ποσά που σοκάρουν

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάθε ένας από τους δύο εμπλεκόμενους λάμβανε 1,5 εκατομμύριο ευρώ κατ’ έτος, για πέντε συναπτά έτη. Ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας στις Βρυξέλλες.


Η πολιτική διάσταση του σκανδάλου

Η εμπλοκή παραγόντων με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση. Δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένες παρατυπίες, αλλά για καλοστημένο σύστημα διαπλοκής που λειτουργούσε επί χρόνια με την ανοχή ή και την κάλυψη μηχανισμών εξουσίας.

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύεται έτσι σε νέα πολιτική βόμβα, ικανή να κλονίσει την ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα