Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξόδεψε 108 εκατ. ευρώ σε «λίστες Πέτσα» το πρώτο επτάμηνο του 2025. Συμβάσεις-μαμούθ, ξένα ΜΜΕ και προπαγάνδα με λεφτά φορολογουμένων, σε μια Ελλάδα που κατρακυλά στην ελευθερία Τύπου
Το πρώτο επτάμηνο του 2025 αποκαλύπτει με τον πιο ωμό τρόπο την πραγματικότητα: 293 αποφάσεις και προκηρύξεις, ύψους άνω των 108 εκατομμυρίων ευρώ, για επικοινωνία, μάρκετινγκ και διαφήμιση. Δεν πρόκειται για «αναγκαίες δαπάνες» αλλά για μια νέα έκδοση της λίστας Πέτσα – και μάλιστα πενταπλάσιας κλίμακας. Την ώρα που οι πολίτες ασφυκτιούν από φόρους και ακρίβεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετάει λεφτά του υστερήματος για να εξασφαλίσει φιλικά ΜΜΕ και «ήπια δημοσιεύματα» εντός κι εκτός συνόρων.
Η ερευνητική ομάδα Data Journalists ξεσκέπασε τον πραγματικό όγκο αυτής της προπαγανδιστικής καταιγίδας. Πρόκειται για συστηματική διανομή δημόσιου χρήματος, με οργανωμένη στρατηγική επικοινωνίας που δεν αφήνει αμφιβολίες: το Μαξίμου στήνει δίκτυο ελέγχου ενημέρωσης. Και κάπως έτσι, η Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη στη θέση 108 στον παγκόσμιο δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.
Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο, συμβάσεις εκατομμυρίων για «καμπάνιες»
Στα στοιχεία των Data Journalists περιλαμβάνονται όλες οι αποφάσεις με αριθμό ΑΔΑΜ: υπουργεία, επιμελητήρια, δημόσιοι οργανισμοί, ΤΑΙΠΕΔ, περιφέρειες, δήμοι και ανεξάρτητες αρχές. Η εικόνα είναι εκκωφαντική: ένα πλέγμα 293 συμβάσεων μέσα σε 7 μήνες, που αποδεικνύει τον απόλυτο κεντρικό σχεδιασμό.
Μόνο η Κοινωνία της Πληροφορίας υπέγραψε τον Φεβρουάριο μια σύμβαση 21,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για «υπηρεσίες διαφήμισης και μάρκετινγκ» με πρόσχημα την ευαισθητοποίηση σε φυσικές καταστροφές. Ακολούθησε τον Μάιο άλλη σύμβαση άνω των 17 εκατ. ευρώ – που μπορεί να φτάσει τα 21 εκατ. – για «τουριστική προβολή» της Αττικής σε διεθνείς αγορές. Εκστρατείες σε Κίνα, Αυστραλία, Αμερική και Ευρώπη με στόχευση σε αεροδρόμια και πλατφόρμες κρατήσεων.
Το ενδιαφέρον όμως είναι αλλού: οι όροι ορίζουν πως οι ενέργειες θα γίνουν αποκλειστικά σε ΜΜΕ με έδρα το εξωτερικό. Με απλά λόγια, εκατομμύρια από τον ελληνικό προϋπολογισμό κατευθύνονται σε διεθνή μέσα, τα οποία –καθόλου τυχαία– θα έχουν λόγο να «μαλακώσουν» τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πενταπλάσια «λίστα Πέτσα», κατρακύλα στη δημοκρατία
Αρκεί να θυμηθούμε: η περιβόητη «λίστα Πέτσα» της πανδημίας κόστισε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σήμερα, μιλάμε για ποσά πέντε φορές μεγαλύτερα σε πολύ μικρότερο διάστημα και σε περίοδο που δεν είναι καν προεκλογική. Το «επικοινωνιακό οξυγόνο» για τα φιλικά ΜΜΕ και τα ξένα δίκτυα απορροφά τεράστιους πόρους την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει στην ακρίβεια και στις περικοπές.
Η επικοινωνιακή αυτή υπερπαραγωγή δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για να ελέγξει την ενημέρωση. Και η θέση 108 στον παγκόσμιο δείκτη Ελευθερίας του Τύπου δεν είναι απλώς ένας αριθμός – είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.