Του Γιώργου Καρελιά
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την εύνοια(το λέμε κομψά…) της συντριπτικής πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης. Αν θέλουμε να είμαστε ωμοί, το λέμε διαφορετικά: η κυβέρνηση ελέγχει την πληροφόρηση. Και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Είτε γιατί-όπως λέει η αντιπολίτευση- έχει εξαγοράσει πολλά ΜΜΕ μέσω της λίστας Πέτσα. Είτε γιατί οι ιδιοκτήτες των «μεγάλων» ΜΜΕ βολεύονται καλύτερα με τη σημερινή κυβέρνηση(παίρνουν κρατικές δουλειές ή μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη κ.α). Είτε, τέλος, γιατί κάμποσα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι εντάχθηκαν στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, επειδή και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μπάχαλο στον τομέα αυτόν κατά την κυβερνητική του θητεία.
Αυτά είναι οφθαλμοφανή για όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ΜΜΕ τα λάθη, τις ολιγωρίες, τις γκάφες και, κυρίως, τις προκλήσεις των μελών της σημερινής κυβέρνησης, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ , που έχει κάνει αυτό το θέμα παντιέρα, αναθάρρησε με όσα έγιναν στην Αυστρία και υποχρέωσαν τον τέως καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, πολιτικό φίλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, να παραιτηθεί, επειδή η Εισαγγελική Αρχή τον κατηγορεί ότι εξαγόραζε, με κρατικό χρήμα, μέσα ενημέρωσης και εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Και για να μην χαθεί από το προσκήνιο το θέμα, ο ΣΤΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει τόσο τη λίστα Πέτσα όσο και τον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων. Η πρόταση είναι πολύ πιθανό να περάσει(απαιτούνται 120 ψήφοι βουλευτών) και η Επιτροπή να συσταθεί. Άλλωστε και η πλειοψηφία της ΝΔ γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να εμποδίσει τη σύσταση της Επιτροπής, δεν χάνει τίποτα να την υπερψηφίσει κι αυτή.
Όμως, όσοι νομίζουν ότι θα γίνει κάτι παραπέρα, ας κρατάνε μικρό καλάθι. Για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο δεν επιτρέπει τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των μελών των κυβερνήσεων παρά μόνον αν το αποφασίσει η Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι η(εκάστοτε) κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίζει για τα πάντα. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι η σημερινή πλειοψηφία της ΝΔ θα δεχτεί να παραπεμφθεί κάποιος υπουργός, αν τυχόν η Εξεταστική βρει επαρκείς ενδείξεις ότι έχει διαπράξει αδίκημα;
Αν υπάρχει, είναι αφελής. Επομένως, η Εξεταστική θα συσταθεί, θα εκδώσει(η πλειοψηφία της) απαλλακτικό πόρισμα και τίποτα περαιτέρω δεν θα γίνει. Ο κ. Πέτσας θα μπορεί να υπερηφανεύεται για τη λίστα του. Και αν υπάρχει άλλος υπουργός, που «έσπρωξε» κρατικό χρήμα σε κάποια εταιρεία δημοσκοπήσεων, για να αποθεώνει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, μπορεί κι αυτός να αισθάνεται ήσυχος. Η πλειοψηφία θα τον καλύψει.
Για να το πούμε όσο απλά γίνεται, εδώ δεν είναι Αυστρία. Εκεί οι εισαγγελείς δεν εμποδίζονται να ερευνούν και υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό(καγκελάριο) να παραιτηθεί. Φυσικά, παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο Κουρτς ήταν επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας και ο κυβερνητικός του εταίρος τού διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση μόνο αν ο ίδιος παραμερίσει. Και παραμέρισε. Είναι ένα από τα καλά των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Εν κατακλείδι, δεν χρειάζεται καμιά Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ενας εισαγγελέας χρειάζεται για να ψάξει. Κι αν βρει λαβράκι, μπορεί να δυσκολευθεί η κυβερνητική πλειοψηφία να θάψει την έρευνά του. Αλλά βάζω στοίχημα ότι δεν θα βρεθεί. Διότι και οι εισαγγελείς, γνωρίζοντας το άρθρο 86 του Συντάγματος, καταλήγουν στο «γιατί να μπλέξουμε, αφού στο τέλος θα τα κουκουλώσουν».
Επομένως, είναι πιθανότερο να πέσει ένας μετεωρίτης στην πλατεία Συντάγματος παρά να βρεθεί ένας εισαγγελέας που να κάνει ό,τι και οι Αυστριακοί συνάδελφοί του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι άτρωτη. Διότι έχει αποδεχθεί και στο παρελθόν ότι η θηριώδης προπαγάνδα δεν σώζει πάντα, ιδίως αν πολλοί ψηφοφόροι την πάρουν χαμπάρι…
ΥΓ: Ελεγχο των μέσων ενημέρωσης επιδιώκουν όλες οι εξουσίες. Το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν κυβέρνησε. Απλώς η δική του απόπειρα-με τη μέθοδο Καλογρίτσα- ήταν ερασιτεχνική και χοντροκομμένη και γι’ αυτό απέτυχε.