Η φωτιά από Κερατέα έως Χάρακα και η κυβερνητική «απάντηση»
Η Πυθία αποκαλύπτει
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σάρωσε την Ανατολική Αττική από την Κερατέα μέχρι τον Χάρακα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πακέτο αποζημιώσεων. Το αποτέλεσμα; Ποσά που, όπως καταγγέλλεται, «ίσα που φτάνουν να βάψουν τα σπίτια» – εφόσον βέβαια αυτά έχουν παραμείνει σε στέρεη μορφή.
Η σύσκεψη και η διαδικασία
Η προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας σύσκεψη στο Δημαρχείο Λαυρεωτικής, υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστα Κατσαφάδο, διήρκησε μιάμιση ώρα και κατέληξε στον καθορισμό της διαδικασίας αποζημίωσης.
Από 18 έως 27 Αυγούστου οι πληγέντες θα πρέπει να καταθέσουν:
- το έντυπο καταγραφής ζημιών
- το Ε1 και το Ε9
ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης.
Τα ποσά-σταγόνα στον ωκεανό
Η κυβέρνηση αποφάσισε:
- 600 ευρώ για τα πρώτα έξοδα
- 2.000 ευρώ για πράσινη σήμανση (πρώτη κατοικία)
- 4.000 ευρώ για κίτρινη σήμανση
- 6.000 ευρώ για κόκκινη σήμανση
Για παραθεριστικές κατοικίες, τα ποσά μειώνονται στο μισό.
Επιπλέον, για ενοικίαση σπιτιού ορίστηκε 300–500 ευρώ το μήνα με αναδρομική ισχύ.
Υποσχέσεις και πραγματικότητα
Σύμφωνα με τον Κώστα Κατσαφάδο, η διαδικασία θα είναι «ταχύτερη και ευέλικτη». Ο ΓΓ της ΓΔΑΕΦΚ ζήτησε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς υπογράμμισε ότι τα καθαρισμένα οικόπεδα βοήθησαν την κατάσβεση και ζήτησε απομάκρυνση κάθε εστίας ανάφλεξης.
Ο δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστος ανακοίνωσε ότι θα υποβληθεί μήνυση στον ΔΕΔΔΗΕ.
Το μεγάλο ερώτημα
Με τα ποσά αυτά, οι πυρόπληκτοι καλούνται να ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Το ερώτημα είναι αν η κυβερνητική «στήριξη» αρκεί ή αν πρόκειται για μια ακόμη επικοινωνιακή διαχείριση καταστροφής, αφήνοντας τους πολίτες να παλεύουν μόνοι τους με τις στάχτες.