Κλιμάκωση Τραμπ: Πυρηνικά υποβρύχια κοντά στη Ρωσία – Κατρακύλα στα χρηματιστήρια λόγω των νέων δασμών

Διπλή κρίση: Στρατιωτικός συναγερμός και παγκόσμια οικονομική αναταραχή


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα ότι διέταξε την ανάπτυξη δύο πυρηνικών υποβρυχίων σε περιοχές πλησίον της Ρωσίας, σε άμεση απάντηση στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην προέδρου και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε:

«Διέταξα δύο πυρηνικά υποβρύχια να πάρουν θέση στις κατάλληλες περιοχές, για την περίπτωση που αυτές οι ανόητες και εμπρηστικές δηλώσεις είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Οι λέξεις έχουν σημασία και μπορούν συχνά να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί αυτή τη φορά».

Ο Μεντβέντεφ, μέσω ανάρτησής του στο Χ (Twitter), χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ για πιθανή λήξη του πολέμου στην Ουκρανία ως “τελεσίγραφα” και “άμεσες απειλές”, που φέρνουν πιο κοντά έναν πόλεμο ΗΠΑ–Ρωσίας.


Οι δασμοί Τραμπ σοκάρουν τις αγορές – Χρηματιστήρια σε ελεύθερη πτώση

Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από τη νέα πολιτική δασμών του Αμερικανού προέδρου, που στοχεύει περίπου 70 χώρες με εισαγωγικούς φόρους έως και 41%.

Ενώ η εφαρμογή των δασμών μετατίθεται για τις 7 Αυγούστου, πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν ακόμη να διαπραγματευτούν εξαίρεση ή μείωση, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος ήδη διαφαίνεται στις αγορές:

  • Παρίσι: -2,91%
  • Φρανκφούρτη: -2,66%
  • Μιλάνο: -2,55%
  • Λονδίνο: -0,70%
  • Σεούλ: -3,88%

Στη Γουόλ Στριτ, τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν σαφές άνοιγμα με απώλειες, ενώ οι πρώτες ενδείξεις κόπωσης της αμερικανικής αγοράς εργασίας εντείνουν το αρνητικό κλίμα.

Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για νέο παγκόσμιο πληθωριστικό κύμα, την ώρα που ο Τραμπ επιχειρεί να “αναδομήσει το παγκόσμιο εμπόριο προς όφελος των Αμερικανών εργαζομένων”, όπως τόνισε ο Λευκός Οίκος.


Διπλό μέτωπο: Γεωπολιτική πίεση και οικονομική αβεβαιότητα

Η ταυτόχρονη κλιμάκωση στα στρατιωτικά και οικονομικά μέτωπα δημιουργεί ιστορικά σπάνιο συνδυασμό διεθνών πιέσεων, με τη Ρωσία να απαντά οργισμένα και την Ευρώπη να προσπαθεί να απορροφήσει τους κραδασμούς του εμπορικού σοκ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πυργιώτη – Αβιράμ: Ο γάμος που ρίχνει φως στη σύγκρουση με τον Σκέρτσο

Η Πυργιώτη απαντά στον Σκέρτσο για τη Σύρο, με φόντο τη σχέση της με πρώην πρέσβη του Ισραήλ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ των media: Η υπόθεση Πυργιώτη ανοίγει τον φάκελο των δημοσιογράφων που πληρώνονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο φάκελος Πυργιώτη ανοίγει τις αποκαλύψεις για χρηματοδοτούμενη σιωπή στα media και συμβάσεις με το Δημόσιο