Δημοσκοπικές “ενέσεις” από συγκεκριμένα κέντρα επιχειρούν να κατασκευάσουν δυναμική χωρίς λαϊκό έρεισμα – Πού αποσκοπεί η τεχνητή ανάδειξη του πολιτικού comeback Τσίπρα;
Κατασκευασμένη “άνθηση” χωρίς βάση στην κοινωνία – Μια επιχείρηση ψευδούς προώθησης
Το 19,5% που αποδίδεται στο υπό ίδρυση κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO, εγείρει σοβαρά ερωτήματα αξιοπιστίας και σκοπιμότητας. Πώς είναι δυνατόν ένα πολιτικό μόρφωμα που δεν έχει ακόμη όνομα, σύμβολο, ούτε σαφή πολιτική πλατφόρμα, να εμφανίζεται ως ισχυρή δύναμη στον χώρο της αντιπολίτευσης;
Πολιτικοί αναλυτές και ενεργοί πολίτες επισημαίνουν την παντελή απουσία κοινωνικής δυναμικής που να επιβεβαιώνει το δημοσκοπικό αυτό «θαύμα». Αντιθέτως, οι ενδείξεις από την κοινωνία δείχνουν αμηχανία, απόσταση και βαθιά δυσπιστία απέναντι σε παλιούς πολιτικούς σχηματισμούς και πρόσωπα.
Η ολιγαρχία “επιλέγει” αντίπαλο για τη ΝΔ – και τον πλασάρει στους πολίτες
Όλα δείχνουν πως πρόκειται για επικοινωνιακό κατασκεύασμα συγκεκριμένων κύκλων διαπλοκής, που επιχειρούν να “σερβίρουν” στο εκλογικό σώμα έναν προκάτ “αντίπαλο” της κυβέρνησης – κάποιον δηλαδή προβλέψιμο, ελεγχόμενο και πρόθυμο να συνεχίσει την ίδια πορεία υπό νέο μανδύα.
«Η επιχείρηση αναστήλωσης Τσίπρα δεν ξεκινά από τις γειτονιές και τα κοινωνικά κινήματα, αλλά από τα σκοτεινά γραφεία της ολιγαρχίας και της τραπεζοκρατίας», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του προοδευτικού χώρου.
Καμία κοινωνική αποδοχή – μόνο τηλεοπτική υπερπροβολή και δημοσκοπικά “μαγειρέματα”
Το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία αυθόρμητη κοινωνική κινητικότητα υπέρ του Τσίπρα, ενισχύει την υποψία κατασκευής πολιτικής εικόνας χωρίς λαϊκό υπόβαθρο.
Την ίδια στιγμή, τηλεοπτικοί και δημοσκοπικοί μηχανισμοί προβολής φροντίζουν να εμφανίσουν ως δήθεν αυτονόητη την επιστροφή του στο προσκήνιο, δημιουργώντας ένα κλίμα που προεξοφλεί ψήφους πριν καν συσταθεί κόμμα.
Η πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών θα απαντήσει με αποδοκιμασία
Όσο κι αν κάποια ισχυρά κέντρα πίεσης επιθυμούν μια “αντιπολίτευση της διαχείρισης” και όχι της σύγκρουσης, η κοινωνία δεν ξεχνά ούτε τις αυταπάτες του 2015 ούτε τη μετέπειτα διακυβέρνηση του Τσίπρα. Η προσπάθεια πολιτικού επαναλανσαρίσματος δεν συγκινεί τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών, που αναζητούν πραγματική αλλαγή και όχι ανακύκλωση προσώπων και συστημάτων.