Βαριές καταγγελίες κατά του Ισραήλ για αεροπορικά πλήγματα με δεκάδες νεκρούς – Εκατοντάδες κρατούμενοι και άμαχοι στον στόχο
Καταγγελίες για ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου Ισραήλ–Ιράν
Η Διεθνής Αμνηστία προχώρησε σήμερα σε δραματική παρέμβαση, ζητώντας διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου, με επίκεντρο τον βομβαρδισμό της φυλακής Εβίν στην Τεχεράνη από την ισραηλινή αεροπορία. Το πλήγμα σημειώθηκε στις 23 Ιουνίου, στη διάρκεια της 12ήμερης σύρραξης Ισραήλ – Ιράν, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 79 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, «τα εσκεμμένα αεροπορικά χτυπήματα παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οφείλουν να διερευνηθούν ποινικά». Η έκθεση της ΜΚΟ βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες, επαληθευμένα βίντεο και μαρτυρίες.
Η φυλακή Εβίν: Πολιτική υποδομή χωρίς στρατιωτική αξία – Στόχος του Ισραήλ με δεκάδες θύματα
Η φυλακή Εβίν είναι ένα υψίστης ασφαλείας σωφρονιστικό ίδρυμα στη βόρεια Τεχεράνη, στο οποίο κρατούνται αντικαθεστωτικοί, ξένοι υπήκοοι και άτομα με διπλή ιθαγένεια. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως δεν υφίσταται καμία απόδειξη ότι αποτελούσε στρατιωτικό στόχο, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα διάπραξης εγκλήματος πολέμου.
Το Ισραήλ παραδέχτηκε τον βομβαρδισμό, με τη Διεθνή Αμνηστία να υποστηρίζει πως τουλάχιστον έξι πτέρυγες του συγκροτήματος υπέστησαν καταστροφές μεγάλης κλίμακας.
Αιματοχυσία χωρίς προηγούμενο: Χτυπήματα σε στρατιωτικούς, επιστήμονες και αμάχους
Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως οι επιθέσεις στόχευαν στην αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά. Οι αεροπορικές επιδρομές της 13ης Ιουνίου στοίχισαν τη ζωή σε ανώτατα στρατιωτικά στελέχη, επιστήμονες και εκατοντάδες πολίτες, με τις επιχειρήσεις να χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή ένταση και διάρκεια.
Γάλλοι υπήκοοι ανάμεσα στους κρατούμενους – Σοβαρές κατηγορίες εναντίον τους από την ιρανική Δικαιοσύνη
Στη φυλακή Εβίν βρίσκονταν κατά την επίθεση οι Γάλλοι πολίτες Σεσίλ Κολέρ και Ζακ Παρί, εκπαιδευτικοί που κρατούνται από το 2022. «Κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ, συνωμοσία για ανατροπή του καθεστώτος και διαφθορά επί της γης», κατηγορίες που επισύρουν ποινή θανάτου στο Ιράν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Το ζευγάρι δεν τραυματίστηκε, ωστόσο έχει μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα με όσα ανέφεραν συγγενείς τους μετά από σπάνια επίσκεψη προξενικών αρχών.
«Όμηροι του Ιράν» οι αλλοδαποί κρατούμενοι, λένε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Η κράτηση αλλοδαπών πολιτών στο Ιράν, ιδιαίτερα όσων προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζεται από πολλές κυβερνήσεις ως «κρατική ομηρία». Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως τέτοιες πρακτικές εντείνουν τις εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης, ενώ δημιουργούν σοβαρούς διπλωματικούς τριγμούς.