Η στρατηγική των συμβούλων του πρώην πρωθυπουργού να ξαναγράψουν την Ιστορία μέσω της διαρροής των πρακτικών για το δημοψήφισμα του 2015 συναντά τη σιωπή μιας κοινωνίας που δεν ξεχνά.
Σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί η πολιτική εικόνα του Αλέξη Τσίπρα, οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι, η εταιρεία δηλαδή που ο πρώην πρωθυπουργός προσέλαβε από το εξωτερικό, επέλεξαν μια αναπάντεχη εκκίνηση για το πολυαναμενόμενο rebranding του: τη στοχευμένη διαρροή των πρακτικών της δραματικής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών του 2015, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Η κίνηση αυτή είχε ξεκάθαρο στόχο: να ξανασυστηθεί στο κοινό ο πρώην πρωθυπουργός ως “ρεαλιστής ηγέτης”, που έδρασε με ψυχραιμία και ευθύνη μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Ωστόσο, για πολλούς στο δημοκρατικό τόξο, πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια “ξεπλύματος” μιας από τις πιο κρίσιμες – και επίμαχες – αποφάσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: την αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας του 61,3% ΟΧΙ, που μετατράπηκε εν μία νυκτί σε ΝΑΙ υποταγής στους δανειστές.
Η επικοινωνιακή σκακιέρα στήθηκε με προσοχή. Η “επιστροφή” του Τσίπρα στη δημόσια σφαίρα συνοδεύτηκε από αναλύσεις, συνεντεύξεις και αφηγήσεις, με σκοπό να επαναπλαισιώσουν τα γεγονότα. Όμως η πραγματικότητα αποδείχτηκε ψυχρή: παρά τη σκόνη που σηκώθηκε στα ΜΜΕ και στα social media, η κοινωνία έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον.
Το βαρύ πολιτικό παρελθόν δεν αποτινάσσεται εύκολα. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρει το φορτίο μιας ιστορικής “κωλοτούμπας”, που οι πολίτες – ειδικά εκείνοι που πίστεψαν στο δημοψήφισμα – δεν ξεχνούν. Το αφήγημα της “αναγκαστικής στροφής” δεν πείθει πια. Αντίθετα, για πολλούς είναι το σύμβολο της προδοσίας της λαϊκής βούλησης.
Ενώ λοιπόν η ομάδα στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα επιλέγει να αναμοχλεύσει το παρελθόν για να χτίσει το μέλλον, το παρόν δείχνει σκληρό και αδιάφορο. Ο πολιτικός χρόνος έχει προχωρήσει. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:
Μπορεί ένας ηγέτης να ξαναχτίσει την εικόνα του, όταν η κοινωνία έχει ήδη γυρίσει σελίδα;
Το rebranding του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως δεν ασχολείται κανένας.