Καθυστέρηση πρέσβη των ΗΠΑ, διπλωματικές πιέσεις και συμβάσεις–λεόντειες: Πού οδηγεί η εθνική στρατηγική πίσω από κλειστές πόρτες
Σε μια περίοδο έντονης πολιτικής πίεσης και κυβερνητικής φθοράς, το σενάριο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο κερδίζει έδαφος στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Πηγές με γνώση των διπλωματικών εξελίξεων αναφέρουν πως η εκλογική κάλπη μπορεί να λειτουργήσει ως “πλυντήριο” για την έγκριση ενός επώδυνου εθνικού συμβιβασμού, με φόντο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η σιωπή της Ουάσινγκτον, η καθυστέρηση στην τοποθέτηση νέου Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και οι αλλεπάλληλες υποθέσεις διαφθοράς που ταλανίζουν την κυβέρνηση, αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που οδηγεί σε επικίνδυνες εθνικές εξελίξεις.
Διπλωματικό παρασκήνιο και “διαιτητική παγίδα” – Το μυστικό σχέδιο Γεραπετρίτη–Ρούμπιο
Η πρόσφατη, “διακριτική” συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Μάρκο Ρούμπιο, τον πιο επιδραστικό γερουσιαστή στον σχεδιασμό της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, πυροδότησε έντονη κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα κυριαρχίας, ενεργειακών δικαιωμάτων και διαιτητικών λύσεων στο Αιγαίο.
Όπως μεταδίδεται, η γραμμή Ρούμπιο ευθυγραμμίζεται με μια “διεθνή διαιτησία” υπό αμερικανική εποπτεία, την οποία ο Γεραπετρίτης φέρεται να παρουσιάζει ως “ανάγκη σταθερότητας”, με την έγκριση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Chevron, Κρήτη και συμφωνία στο Τέξας – Μια εθνικά επιζήμια σύμβαση;
Η Chevron, κολοσσός των υδρογονανθράκων, “κλείνει” το θαλάσσιο μπλοκ νοτίως της Κρήτης, σε ένα deal που –σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές– προετοιμάστηκε εν κρυπτώ στο Τέξας από τον υπουργό Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου.
“Λεόντεια σύμβαση”, με δυσμενείς ρήτρες για το ελληνικό δημόσιο, χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο όσοι έχουν γνώση των όρων. Η Ελλάδα φαίνεται να παραχωρεί έλεγχο και υπεραξίες χωρίς επαρκή κρατικό ρόλο, ενώ δεν έχει προηγηθεί ούτε εθνικός διάλογος ούτε διακομματική συνεννόηση.
Η προθεσμία της 15ης Σεπτεμβρίου για την κύρωση της σύμβασης επιβεβαιώνει ότι το deal έχει ήδη “κλειδώσει”, ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση της κοινωνίας ή των θεσμών.
Η καθυστέρηση πρέσβη στην Αθήνα – Στρατηγική πίεσης από τις ΗΠΑ;
Το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμα τοποθετήσει νέο πρέσβη στην Αθήνα δεν είναι απλή γραφειοκρατική καθυστέρηση. Αντίθετα, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αποτελεί “μηνυματική στάση”, που δηλώνει: “Πρώτα συμφωνείτε – μετά αλλάζουμε προσωπικό”.
Η εκκρεμότητα σε Αιγαίο, Κυπριακό και ενεργειακά, μαζί με την προφανή επιρροή των ΗΠΑ στα deals της Ανατολικής Μεσογείου, δείχνει ότι οι εξελίξεις δεν είναι ελληνικές, αλλά διεθνώς ενορχηστρωμένες.
Στην πλάτη της εθνικής ιστορίας – Η θυσία των Καταδρομέων και η απουσία πολιτικής συνέχειας
Την ώρα που η διπλωματία προετοιμάζει ενδεχόμενες παραχωρήσεις, η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο υπενθυμίζει τον βαρύ ιστορικό συμβολισμό του Ιουλίου. Οι Έλληνες καταδρομείς του ’74, που αντιστάθηκαν χωρίς να λογαριάσουν αριθμούς ή ισορροπίες, είναι οι μάρτυρες της εθνικής αξιοπρέπειας.
Το ερώτημα που τίθεται: Αν σήμερα ετοιμάζεται ένας εθνικός συμβιβασμός, ποιος θα υπερασπιστεί την πατρίδα στο όνομα των θυσιών εκείνων που δεν πρόδωσαν ποτέ;