Οι παρασκηνιακές κινήσεις, οι αποτυχημένες προτάσεις, και το πραγματικό ποσό που ζητά ο Ιβάν Σαββίδης για να παραχωρήσει τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης
Η Πυθία αποκαλύπτει
Χρήμα και μόνο χρήμα: Ο Ιβάν Σαββίδης δεν λέει «όχι» στην πώληση του ΟΛΘ – αλλά μόνο με τίμημα-ρεκόρ
«Στο τέλος της ημέρας, όλα κρίνονται στο ταμείο» – αυτή είναι η κυνική αλλά απόλυτα ρεαλιστική φράση που συνοψίζει τις εξελίξεις γύρω από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και τις συζητήσεις για ενδεχόμενη πώληση του ποσοστού που ελέγχει ο Ιβάν Σαββίδης.
Παρά τις πολιτικές πιέσεις, την επιβεβαιωμένη παρέμβαση αμερικανικού δακτύλου, και τις ανησυχίες ξένων και εγχώριων κέντρων για τις ρωσικές συνδέσεις του επιχειρηματία, το σημαντικότερο κριτήριο παραμένει το οικονομικό αντίτιμο.
Ποια πρόταση «κάηκε» και ποιο είναι το ποσό που θέλει ο Σαββίδης για να πει «ναι»
Τον περασμένο Ιανουάριο, η γαλλική Leonidsport, συμφερόντων της οικογένειας Ντρέιφους, κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά μετοχών του ΟΛΘ. Η προσφορά ανήλθε στα 27 ευρώ ανά μετοχή, αλλά η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς, δείχνοντας ότι ο Σαββίδης δεν ξεπουλάει.
Παρά το «όχι» στην πρόταση, ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι κάθετα αντίθετος στην πώληση, όπως επιβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές από το επιχειρηματικό και πολιτικό παρασκήνιο. Όμως – και αυτό έχει σημασία – θέτει ως όρο ένα πολύ υψηλότερο τίμημα.
Η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 50 ευρώ – Η αγορά μιλά, ο Σαββίδης ακούει
Η μετοχή του ΟΛΘ κινείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών μεταξύ 30 και 35 ευρώ, αλλά ο Σαββίδης ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει κάτω από τα 50 ευρώ ανά μετοχή – δηλαδή σχεδόν διπλάσιο τίμημα από εκείνο που προτάθηκε.
«Όποιος θέλει να αγοράσει, να το πληρώσει όσο αξίζει», φέρεται να έχει πει σε στενούς του συνεργάτες.
Το μήνυμα προς Γάλλους, Αμερικανούς, Έλληνες επενδυτές είναι σαφές: αν δεν προσέλθετε με σοβαρές προτάσεις, μην ενοχλείτε καν.
Παρασκήνιο και σενάρια – Τι κρύβεται πίσω από τη γαλλική πρόταση Ντρέιφους
Η πρόταση της Leonidsport δεν ήταν τόσο «απλή» όσο φαινόταν. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι πίσω της βρίσκονταν περισσότερα συμφέροντα, πιθανόν συμμαχικά επιχειρηματικά σχήματα με γεωπολιτικό αποτύπωμα – και όχι απαραίτητα με «γαλλική» αποκλειστικά προέλευση.
Η στρατηγική σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εξηγεί το έντονο ενδιαφέρον. Αποτελεί πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με γεωπολιτικές προεκτάσεις σε ενεργειακές, εμπορικές και στρατιωτικές διαδρομές.