«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το Βερολίνο την εισήγηση για προϋπολογισμό 2 τρισ. ευρώ την περίοδο 2028-2034 – Ευθεία αντίθεση με την Κομισιόν
Σοβαρές ενστάσεις από τη γερμανική κυβέρνηση προκαλεί η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2028-2034. Το Βερολίνο απέρριψε ρητά το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες εξορθολογισμού των εθνικών δαπανών.
Το Βερολίνο λέει «όχι» στον υπερπροϋπολογισμό της ΕΕ
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε επίσημα την Τετάρτη, προβλέπει αύξηση του επόμενου μακροπρόθεσμου κοινοτικού προϋπολογισμού (2028–2034) στα 2 τρισ. ευρώ, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις από τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της ΕΕ, τη Γερμανία.
Σε λακωνική αλλά σαφή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε:
«Το να υπάρξει ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι απαράδεκτο την ώρα που όλα τα κράτη μέλη καταβάλλουν αξιοσημείωτες προσπάθειες για να εξορθολογήσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους. Για αυτόν τον λόγο, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την πρόταση της Κομισιόν».
Η πρόταση Φον ντερ Λάιεν: Φιλόδοξη ή υπερβολική;
Η εισήγηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε αμέσως πολιτικό τριγμό στους κόλπους της ΕΕ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε μια σημαντικά ενισχυμένη χρηματοδοτική περίοδο με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων: άμυνα, μετανάστευση, πράσινη μετάβαση, ψηφιακή στρατηγική και γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ωστόσο, κράτη-μέλη που εκπροσωπούν συγκρατημένες δημοσιονομικές σχολές –με πρώτη τη Γερμανία– δεν δείχνουν διατεθειμένα να σηκώσουν το βάρος.
Διαφωνία με πολιτική και οικονομική διάσταση – Ρήγμα ενόψει Ευρωεκλογών 2026
Η αντίδραση της Γερμανίας δεν είναι απλώς λογιστική, αλλά πολιτική. Σε μια περίοδο όπου τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν εσωτερικές πιέσεις για περικοπές δαπανών, η εισήγηση για αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού φαντάζει, για πολλούς, εκτός τόπου και χρόνου.
Η σύγκρουση αυτή έρχεται σε προεκλογικό έτος για την Ευρώπη, με τις ευρωεκλογές του 2026 να πλησιάζουν, ενώ το κλίμα στα ευρωπαϊκά συμβούλια γίνεται όλο και πιο πολωμένο.