Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση η κυβέρνηση – Στο 1 δισ. ευρώ το πρόστιμο για τις παρατυπίες του ΟΠΕΚΕΠΕ
Βαριά σκιά στις αγροτικές επιδοτήσεις της χώρας ρίχνει η υπό διερεύνηση υπόθεση των παράτυπων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της OLAF να «παγώνουν» χρηματοδοτήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το τελικό ποσό προστίμου που κινδυνεύει να επιβληθεί στην Ελλάδα για την περίοδο των παρατυπιών ενδέχεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί πρόστιμο 415 εκατ. ευρώ.
Ηλεκτρονική επιτήρηση από το Μαξίμου – «Κόκκινο λαμπάκι» για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Επιτελικού Κράτους, το οποίο ελέγχεται απευθείας από το γραφείο του Πρωθυπουργού, εντόπισε πρόβλημα στις επόμενες πληρωμές ύψους 500 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους αγρότες. Το σύστημα “αναβοσβήνει” κόκκινο, προειδοποιώντας για αδυναμία εκταμίευσης κοινοτικών κονδυλίων εξαιτίας των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Στο “ψυγείο” όλα τα προγράμματα των Πυλώνων 1 & 2 της ΚΑΠ – Πληρωμές μόνο από εθνικούς πόρους
Εφόσον δεν υπάρξει άρση των αναστολών, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πληρώσει τις επιδοτήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από εθνικά κονδύλια, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Η εξέλιξη αυτή, θυμίζει την περίπτωση του παγώματος της χρηματοδότησης των σιδηροδρόμων, η οποία είχε κρατήσει για δύο χρόνια, και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε ξανά.
Σε διαπραγματεύσεις για να αποτραπεί μεγαλύτερη ζημιά – Επιτυχία αν περιοριστεί το πρόστιμο
Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το ύψος του τελικού προστίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρχε αρχικός φόβος προστίμου άνω των 2 δισ. ευρώ, αλλά η παρέμβαση του πρέσβη Ιωάννη Βράιλα και του υφυπουργού Θάνου Πετραλιά φαίνεται να οδηγεί σε συμφωνία αποπληρωμής σε δόσεις εντός διετίας.
Αναπόφευκτη η πολιτική πίεση – Το Επιτελικό Κράτος γνώριζε τις πληρωμές
Το πλαίσιο του Ν.4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος, που ψηφίστηκε άμεσα μετά την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση, προβλέπει συνεχή ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των κρατικών εκταμιεύσεων.
Άρα, το Μέγαρο Μαξίμου ήταν πλήρως ενήμερο για τις εξελίξεις, καθώς, όπως υπογραμμίζουν νομικοί κύκλοι, ο υπολογιστής του Πρωθυπουργού «βλέπει τα πάντα» και δεν επιτρέπεται άγνοια σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του Δημοσίου.
Το διακύβευμα για την ελληνική οικονομία: Ζωτικής σημασίας τα κοινοτικά κονδύλια
Η πραγματική ανησυχία εστιάζεται στην μακροχρόνια απώλεια αξιοπιστίας της χώρας, καθώς το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, την ΚΑΠ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων, το ευρωπαϊκό χρήμα είναι το “οξυγόνο” που κρατάει τη χώρα εκτός ύφεσης.