Θλιβερή φιγούρα ο Φάμελος – Ο Τσίπρας διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνος σιωπά

Ο Τσίπρας προκαλεί ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Φάμελλος σιωπά. Σενάρια διάσπασης και δημιουργίας νέου κόμματος στο προσκήνιο.


«Ο Τσίπρας αποδομεί τον ΣΥΡΙΖΑ με κάθε του βήμα», λένε πλέον όλο και περισσότεροι εντός του χώρου της Αριστεράς, βλέποντας πως οι κινήσεις του πρώην προέδρου μοιάζουν να μην έχουν στόχο την ενότητα, αλλά την προετοιμασία για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος.

Στελέχη που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια βλέπουν το κόμμα να αποδομείται σταδιακά από μέσα, με κάθε παρέμβαση Τσίπρα να ανοίγει νέο κύκλο αβεβαιότητας και να ενισχύει τα σενάρια διάσπασης.


Ο Φάμελλος δεν ηγείται – Απλώς απολογείται

Εκεί που η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, ο Σωκράτης Φάμελλος επιλέγει τον ρόλο του σιωπηλού συνοδοιπόρου. «Αντί να υπερασπιστεί την ενότητα, αναλώνεται σε προσχηματικές επιθέσεις κατά εσωκομματικών επικριτών», σχολιάζουν με νόημα στελέχη του κόμματος.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν αρθρώνει λόγο ενότητας ούτε υπερασπίζεται την πολιτική αυτονομία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λειτουργεί σαν πολιτικός μεταφραστής των επιλογών Τσίπρα, ακόμα κι όταν αυτές δημιουργούν εσωκομματικούς κραδασμούς.


Συγκρούσεις στο εσωτερικό – Πολάκης ζητά απαντήσεις

Την ώρα που ο Παύλος Πολάκης απαιτεί από τον Τσίπρα να ξεκαθαρίσει δημόσια τις προθέσεις του, ο Φάμελλος επιλέγει την πόλωση με όσους εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον της παράταξης.

Αντί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει ως εγγυητής σταθερότητας, επιλέγει να επιτεθεί σε εσωκομματικά στελέχη, ενισχύοντας το αφήγημα της υπονόμευσης από μέσα.


Η πολιτική ηθική σε δοκιμασία

«Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του» αναφέρουν χαρακτηριστικά πολιτικοί αναλυτές. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρει την ευθύνη για την παρατεταμένη πολιτική αποσταθεροποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Φάμελλος κρίνεται για την εκκωφαντική σιωπή του και την αδυναμία του να αναλάβει ουσιαστική ηγετική στάση.

Το ερώτημα που πλανάται πλέον ανοιχτά στον προοδευτικό χώρο είναι: Επιθυμούν ενότητα ή ήδη προετοιμάζουν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε;

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...