Ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις με εμπλοκή Μακρόν, Τραμπ και ΝΑΤΟ στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας
«Η παρουσία ξένου στρατού κοντά στα σύνορά μας είναι απαράδεκτη» δήλωσε με σαφήνεια ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά από μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις κινήσεις της Δύσης “αντιρωσικό μιλιταρισμό”, εκφράζοντας έντονη ενόχληση για τη συγκρότηση γαλλοβρετανικής δύναμης, που θα μπορούσε να φτάσει ως και 50.000 στρατιώτες με αποστολή την επιτήρηση κατάπαυσης του πυρός.
Η γαλλοβρετανική πρωτοβουλία και η απάντηση της Ρωσίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ενίσχυση της κοινής δύναμης με τη Βρετανία, προκειμένου να προετοιμαστεί πιθανή στρατιωτική αποστολή σε ουκρανικό έδαφος, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε συναγερμό στη Μόσχα, η οποία βλέπει κάθε δυτική παρουσία στα ουκρανικά σύνορα ως απειλή στρατηγικού χαρακτήρα. Το Κρεμλίνο τονίζει πως οποιαδήποτε κίνηση αυτού του είδους θα αντιμετωπιστεί “πολιτικά και στρατιωτικά”.
Τραμπ: Ανακοινώσεις για Ρωσία τη Δευτέρα – Ενοχλημένος από τον Πούτιν
«Πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα έχω να κάνω μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει παρασκήνιο επανατοποθέτησης των ΗΠΑ στη ρωσο-ουκρανική κρίση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει τη δυσφορία του για την αδυναμία επίτευξης προόδου στις συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση: στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του.
Το σχόλιο Πούτιν για τις παραδόσεις όπλων: “Απλώς μπίζνες”
Ερωτηθείς για την αποστολή εξοπλισμού από τη Συμμαχία στο Κίεβο, ο Πεσκόφ απάντησε “είναι απλώς μπίζνες”, δείχνοντας ότι η Ρωσία βλέπει τις εξελίξεις μέσα από το πρίσμα της οικονομικής και γεωπολιτικής εκμετάλλευσης της κρίσης από τη Δύση.
Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο δεν εκπλήσσεται από τις κινήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται για στρατηγική συσσώρευσης πίεσης, παρά για ειλικρινή προσπάθεια σταθερότητας.