Ο Τραμπ σπάει τη σιωπή του για την Ουκρανία: Όπλα μέσω ΝΑΤΟ και «βόμβα» για τη Ρωσία τη Δευτέρα

Πρώτη αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού από τον Τραμπ«Το ΝΑΤΟ πληρώνει 100%» – Έρχεται ανακοινωθέν για τον Πούτιν


Αλλαγή ρότας από τον Τραμπ: Εγκρίνει αποστολή όπλων στην Ουκρανία με έξοδα… ΝΑΤΟ

Μετά από μήνες δισταγμών και σιωπής, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του την αποστολή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, μέσω μιας νέας συμφωνίας με το ΝΑΤΟ, που αλλάζει τις ισορροπίες στο πολεμικό μέτωπο.

Μιλώντας στο NBC News, ο Τραμπ ξεκαθάρισε:
«Στέλνουμε όπλα στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ πληρώνει 100%. Το ΝΑΤΟ θα δώσει τα όπλα στην Ουκρανία. Το κόστος καλύπτεται πλήρως από το ΝΑΤΟ».


Αποστολή εξοπλισμού από τα αποθέματα του Πενταγώνου – Στα σκαριά πακέτο $300 εκατ.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση του σχεδίου, ο Τραμπ αξιοποιεί για πρώτη φορά στη νέα του θητεία την προεδρική εξουσία για άμεση παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού σε σύμμαχο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει των αμερικανικών στρατιωτικών αποθεμάτων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός θα φτάσει στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ, με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια δολάρια.


Στόχος η ρωσική προέλαση – Patriot και επιθετικοί πύραυλοι στο τραπέζι

Η αποστολή αναμένεται να περιλαμβάνει πυραύλους για τα συστήματα Patriot, καθώς και πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει η τελική λίστα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τελική απόφαση για τον τύπο των όπλων επρόκειτο να ληφθεί χθες Πέμπτη.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή», φέρεται να δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση Τραμπ δεν είχε εγκρίνει νέα αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία, με όσα είχαν σταλεί να προέρχονται από εντολές της κυβέρνησης Μπάιντεν.


«Σημαντική ανακοίνωση» για τη Ρωσία τη Δευτέρα – Κλιμακώνεται η ένταση με το Κρεμλίνο

Πέρα από το σκέλος της στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε πως τη Δευτέρα θα προβεί σε «σημαντική ανακοίνωση» για τη Ρωσία, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα έχω να κάνω μια σημαντική ανακοίνωση για τη Ρωσία», δήλωσε, τροφοδοτώντας έντονη φημολογία για πιθανές κυρώσεις ή αλλαγή στάσης απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ έχει εκφράσει ανοικτά τη δυσαρέσκειά του προς τον Ρώσο πρόεδρο, λόγω της «στασιμότητας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.