Πολιτική πίεση, εσωκομματική ένταση και φόντο Προανακριτικής: Η κυβέρνηση στη δυσκολότερη καμπή της δεύτερης θητείας της
Η υπόθεση διασπά την εσωτερική συνοχή της κυβέρνησης, την ώρα που το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ απειλεί να μετατραπεί σε πολιτική θύελλα ευρείας κλίμακας. Στο επίκεντρο, ο Μάκης Βορίδης, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να παραμένει επίσης στο κάδρο των εξελίξεων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη παρέμβει και παγώνει τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ζητά την παραπομπή των εμπλεκομένων με πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή.
Το Μαξίμου επιλέγει φραγμό: Όχι σε κακουργηματική διερεύνηση
Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε αναφορά σε κακουργηματικές ευθύνες, παρότι η αντιπολίτευση πιέζει για έρευνα σε βάθος και προανακριτική για απιστία, ηθική αυτουργία και συνέργεια.
Ωστόσο, δεν αποκλείει το σενάριο Προανακριτικής για πλημμεληματικές πράξεις, κάτι που οξύνει τις εσωτερικές αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
«Αν είναι να με παραπέμψετε, πείτε μου γιατί» – Η σκληρή γραμμή Βορίδη
Ο Μάκης Βορίδης δεν δείχνει καμία πρόθεση να δεχθεί έστω και σκιά στην πολιτική του πορεία:
«Αν είναι να με παραπέμψετε, εξηγήστε μου γιατί», φέρεται να δηλώνει σε στενούς του κύκλους.
«Δεν θα επιτρέψω να παιχτεί παιχνίδι με την τιμή μου για να ικανοποιηθεί η αντιπολίτευση», ξεκαθαρίζει ο πρώην υπουργός, θέτοντας σαφή όρια απέναντι ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα.
Εσωκομματική αναταραχή – 40 βουλευτές λένε «όχι» σε παραπομπή Βορίδη
Το μεγαλύτερο πολιτικό ρίσκο για τη Νέα Δημοκρατία δεν έρχεται από την αντιπολίτευση, αλλά από μέσα: Πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 έως και 40 βουλευτές που δεν προτίθενται να στηρίξουν παραπομπή Βορίδη, ακόμα και αν αυτή προταθεί από το Μαξίμου.
Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ξεκάθαρο:
«Δεν γίνεται κάθε φορά που η αντιπολίτευση ζητά “αίμα”, η ΝΔ να παραδίδει δικά της στελέχη».
Η εσωκομματική πίεση αυξάνεται, με το φαινόμενο να λαμβάνει διαστάσεις οργανωμένου αντάρτικου, γεγονός που παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και ανησυχία το Μέγαρο Μαξίμου.