Το άγνωστο παρασκήνιο: Πώς ο Τσίπρας έγινε ο «άνθρωπος» του Τραμπ – Πλήρης ρήξη του Μητσοτάκη με τους Ρεπουμπλικάνους

Η ελληνική διπλωματία πληρώνει ακριβά το ρήγμα της κυβέρνησης με το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο των ΗΠΑΤσίπρας: Ο «συνομιλητής» που επιλέγει η Ουάσινγκτον

Η Πυθία αποκαλύπτει


Ο Μητσοτάκης απομονωμένος από τα κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ

«Οι πόρτες στην Ουάσινγκτον είναι κλειστές για τον Μητσοτάκη και δεν πρόκειται να ανοίξουν» – αυτή η φράση κυκλοφορεί στα διπλωματικά παρασκήνια της αμερικανικής πρωτεύουσας και αποτυπώνει το νέο ψυχροπολεμικό κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας φαίνεται να έχει χάσει την πρόσβασή του στα κέντρα αποφάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την εξέλιξη είναι πλέον εμφανής.


Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει καν να τον δει

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να τον δει». Με την επιστροφή του Ρεπουμπλικανού ηγέτη στο προσκήνιο και την προοπτική εκλογικής του επικράτησης, η ελληνική διπλωματία βρίσκεται εκτός παιχνιδιού. Η άρνηση του Τραμπ να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και ανεπίσημα, αποκαλύπτει το μέγεθος του ρήγματος. Σε μια κρίσιμη συγκυρία διεθνών εξελίξεων και γεωπολιτικής αναδιάταξης, η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει προνόμια ετών στο αμερικανικό διπλωματικό δίκτυο.


Ρήξη με τους Ρεπουμπλικανούς και την ελληνική ομογένεια

Οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν διαρραγεί πλήρως. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο από μια προσωρινή παρεξήγηση: σημαντικό τμήμα της ελληνικής ομογένειας, με πολυετή πολιτική επιρροή εντός του κόμματος, αποστασιοποιείται πλέον από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν συμμαχίες, ενημέρωση και δικτύωση — εργαλεία που ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει πια.


Οι Ρεπουμπλικανοί φλερτάρουν τον Τσίπρα για την «επόμενη μέρα»

Σε ένα παράδοξο αλλά προσεκτικά οργανωμένο παρασκήνιο, κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αλλά και της σκληρής αμερικανικής δεξιάς φέρονται να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Με φόντο την πρόσφατη ρήξη του Μητσοτάκη με τον Τσίπρα, κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εργάζονται για την επαναφορά του». Ο στόχος είναι σαφής: να υπάρξει στην Αθήνα μια ηγεσία «συνεννοήσιμη» που δεν θα αμφισβητεί τον Λευκό Οίκο, ειδικά σήμερα που Πρόεδρος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.


Ο Τσίπρας, «βολικός» αντίπαλος και αξιόπιστος συνομιλητής

Παρότι πολιτικά αντίθετοι, ο Τσίπρας φέρεται να θεωρείται από τα επιτελεία του Τραμπ ως πιο αξιόπιστος και προβλέψιμος συνομιλητής, σε σχέση με τον νυν πρωθυπουργό. «Τον θεωρούν πιο αξιόπιστο συνομιλητή του Ντόναλντ Τραμπ που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα» αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο Μητσοτάκης γνωρίζει αυτή τη δυναμική και γι’ αυτό έχει εντείνει την επιθετικότητά του απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, έστω κι αν μέχρι τώρα τον θεωρούσε βολικό αντίπαλο.


Ο Τσίπρας, «αριστερός» εντός, «υπάκουος» εκτός

«Κύκλοι προσκείμενοι στον Λευκό Οίκο πάντως θεωρούν τον Τσίπρα πιο καλό και υπάκουο συνομιλητή και ας παριστάνει εντός των συνόρων των Αριστερών». Η διττή εικόνα του πρώην πρωθυπουργού λειτουργεί υπέρ του στο αμερικανικό περιβάλλον. Από τη μία δηλώνει προοδευτικός, από την άλλη διατηρεί ανοικτούς διαύλους με τις πιο σκληρές δομές εξουσίας των ΗΠΑ.


Μυστική συνεργασία με την αμερικανική δεξιά – Μια παράδοξη συμμαχία

«Η παρασκηνιακή συμμαχία πάντως του Τσίπρα με συστήματα της Αμερικανικής Δεξιάς είναι παράδοξη». Και όμως, εξελίσσεται δυναμικά και ενδέχεται να επηρεάσει καθοριστικά τον επόμενο κύκλο εξουσίας στην Ελλάδα. Οι ίδιες δυνάμεις που απομακρύνουν τον Μητσοτάκη επενδύουν πλέον πολιτικά στον Τσίπρα, αναζητώντας προβλέψιμους παίκτες σε μια Ευρώπη που αλλάζει με ταχύτητα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.