Σκληρή πολιτική σύγκρουση για το παρελθόν και τις πληγές των μνημονίων – «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται με μάρκετινγκ»: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Τσίπρα για απόπειρα αλλοίωσης της μνήμης
Με ένα αιχμηρό ανακοινωθέν, το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην πολιτική επικαιρότητα, απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και καταλογίζοντάς του προσπάθεια παραποίησης της ιστορικής μνήμης για τα γεγονότα της περιόδου 2015–2019. Το κόμμα κάνει λόγο για «επικοινωνιακή απόπειρα αναθεώρησης των τραυματικών εμπειριών που έζησε η χώρα» και δηλώνει πως «ο ελληνικός λαός έχει κρίση, μνήμη και επώδυνα βιώματα».
ΠΑΣΟΚ: «Αντί για κατάργηση των μνημονίων, έφερε το επαχθέστερο»
Στο επίκεντρο της ανακοίνωσης βρίσκεται η έντονη κριτική προς τον πρώην πρωθυπουργό για τα ανεκπλήρωτα προεκλογικά του συνθήματα και τις καταστροφικές, όπως χαρακτηρίζονται, πολιτικές του επιλογές. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά:
«Ο άνθρωπος που εξελέγη πρωθυπουργός δεσμευόμενος για την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο και διοργάνωσε το δημοψήφισμα των 5 εργάσιμων ημερών παίζοντας τη χώρα στα ζάρια, επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία».
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν κατήργησε τα μνημόνια, αλλά εισήγαγε ένα νέο, τρίτο και «αχρείαστο», όπως σημειώνεται, το οποίο συνοδεύτηκε από το υπερταμείο και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
Αντί για ανακούφιση, μέτρα με κοινωνικό κόστος: Καταργήθηκε το ΕΚΑΣ, όχι ο ΕΝΦΙΑ
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι απομακρύνθηκε από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, επισημαίνοντας:
- «Αντί για σεισάχθεια, ο κ. Τσίπρας έδωσε τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας, καθιστώντας τη εύκολη λεία για τα funds»
- «Αντί για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, προχώρησε στην κατάργηση του ΕΚΑΣ»
- «Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου επιβάρυνε χιλιάδες συνταξιούχους και εργαζομένους»
Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται τη στάση του το 2015 και μιλά για πατριωτική ευθύνη
Σε αντίθεση με τον «τυχοδιωκτισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται, το ΠΑΣΟΚ προβάλει τη δική του στάση ως υπεύθυνη και πατριωτική. Το κόμμα θυμίζει τη συμβολή της Φώφης Γεννηματά την περίοδο της κρίσης, σημειώνοντας:
«Η αείμνηστη πρόεδρός μας επέδειξε πολιτική γενναιότητα, θέτοντας το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό».
Η ανακοίνωση κορυφώνεται με τη φράση:
«Η ιστορία δεν γράφεται με όρους μάρκετινγκ, αλλά από το βίωμα του ελληνικού λαού».