Στοιχεία από παλαιότερες δικογραφίες και δημοσιεύματα συνδέουν τον νυν πρωθυπουργό με υπόθεση κοινοτικών ενισχύσεων μέσω θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας το 2001–2003
Ένα «ξεχασμένο» κεφάλαιο: Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέθηκε με κοινοτικές ενισχύσεις μέσω της Iven A.E. πριν εκλεγεί βουλευτής – Τι αποκαλύπτει η εφημερίδα “δημοκρατία”
Πολιτική θύελλα προκαλούν νέες αναφορές και υπενθυμίσεις για μια παλαιότερη υπόθεση κοινοτικών επιδοτήσεων, η οποία συνδέεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ακόμη δεν είχε εκλεγεί βουλευτής. Πρόκειται για την εταιρεία Iven Καινοτόμες Επιχειρήσεις Α.Ε., θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία ο σημερινός πρωθυπουργός διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος την περίοδο 2001–2003.
Κατά την επίμαχη περίοδο, η εταιρεία συμμετείχε στο πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΩ (Γ’ ΚΠΣ), διαχειριζόμενη κοινοτικές ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δραστηριότητά της ωστόσο βρέθηκε στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για λανθασμένες ή παράνομες επιδοτήσεις.
Οι αποκαλύψεις του 2008 και η αίτηση άρσης ασυλίας το 2009
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2008 από εφημερίδες όπως το Έθνος και Τα Νέα, τα οποία ανέφεραν ότι η Οικονομική Εισαγγελία διαπίστωσε επιβαρυντικά στοιχεία. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή με αίτημα άρσης ασυλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τότε ήταν βουλευτής της ΝΔ από το 2004.
Η Βουλή απέρριψε το αίτημα στις 14 Ιανουαρίου 2009 με 203 ψήφους κατά, 2 υπέρ και 10 «παρών», κρίνοντας ότι η υπόθεση δεν έχρηζε περαιτέρω ποινικής διερεύνησης σε βάρος του βουλευτή.
Τι ανέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει ότι η υπόθεση ήταν αποτέλεσμα «γραφειοκρατικής ερμηνείας» του όρου καινοτομία, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε καμία ζημιά για το Δημόσιο ή την ΕΕ.
«Το να ανάγεται μια διαφωνία για το τι συνιστά καινοτομία σε ποινική υπόθεση, ανήκει στη σφαίρα του παραλογισμού», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα επέστρεψε τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ η εταιρεία Iven τέθηκε σε εκκαθάριση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι κάποιοι χειρισμοί κρίθηκαν ως μη σύννομοι από τις αρμόδιες αρχές.
Παράλληλες αναφορές με το σημερινό σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Η συγκυρία επαναφέρει τη συγκεκριμένη υπόθεση στο προσκήνιο, καθώς το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ με τις εικονικές δηλώσεις για αγροτικές επιδοτήσεις ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με δημοσιογραφικά δίκτυα να μιλούν για πολιτικές ευθύνες και πιθανή απάτη εις βάρος της ΕΕ.
Η «συγκυριακή» σύνδεση μεταξύ των δύο σκανδάλων –τότε και τώρα– έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί ερωτήματα για την πολιτική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, ειδικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και την εποπτεία από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Η πολιτική προέκταση: Από τη θέση του CEO στην πρωθυπουργία
Η εμπλοκή του τότε άγνωστου στο ευρύ κοινό Κυριάκου Μητσοτάκη σε υπόθεση διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, πριν καν εκλεγεί βουλευτής, καταγράφεται ως το μοναδικό του πέρασμα από τον ιδιωτικό τομέα, όπως παραδέχεται και ο ίδιος στο βιογραφικό του.
Η πολιτική σημασία του θέματος αυξάνεται υπό το φως της σημερινής του θέσης ως πρωθυπουργού, με νέα ερωτήματα για τη διαφάνεια και τις ευθύνες στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.