Ευρωβουλευτές της ΝΔ παραδέχονται: Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για την κυβέρνηση – Στο κάδρο και κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Της Αίθρας Χόφμαν
Σημαντικό πολιτικό κόστος προκαλεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, με αρνητικό αντίκτυπο που πλέον ξεφεύγει από τα εθνικά όρια και αγγίζει ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ομολογούν σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι το κλίμα για την Ελλάδα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο έχει επιβαρυνθεί δραματικά.
«Αναζωπυρώνονται παλιές προκαταλήψεις για την ελληνική παγαποντιά», σχολιάζουν πηγές, με το κύρος της κυβέρνησης να υφίσταται ανεπανόρθωτο πλήγμα.
Το σενάριο Κ. Μητσοτάκη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημοσίως διαψεύσει ενδιαφέρον για ευρωπαϊκό αξίωμα, το ενδεχόμενο να τεθεί υποψηφιότητα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2027, είχε κατά καιρούς εξεταστεί ως πιθανό σενάριο.
Η θητεία του Αντόνιο Κόστα λήγει το πρώτο εξάμηνο του 2027, και ο διάδοχός του αναμένεται να προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η ΝΔ.
Μέχρι πρότινος, η στενή σχέση του Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πολιτική εγγύτητα με τον Εμμανουέλ Μακρόν, η σύμπλευση με την Τζόρτζια Μελόνι και η προεπαφές με τον Φρίντριχ Μερτς ενίσχυαν το σενάριο. Ακόμη και η πρώην διευθύντριά του, Άννα Μαρία Μπούρα, εργάζεται στο γραφείο Κόστα.
Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έχει πλέον σημασία. Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι πρωτοφανείς αποκαλύψεις περί εξαπάτησης ευρωπαϊκών θεσμών με κυβερνητική κάλυψη, καταρρακώνουν κάθε φιλοδοξία.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο τυφώνας που διαλύει το ευρωπαϊκό προφίλ της Ελλάδας – Πρόστιμο ρεκόρ από την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ ως σκάνδαλο εξαπάτησης ευρωπαϊκών ταμείων, με πιθανή πολιτική κάλυψη σε υψηλό επίπεδο.
Η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί πρόστιμο 415 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύνολο 532 εκατ. ευρώ που έχουν επιβληθεί σε 16 χώρες συνολικά. Το μέγεθος του ελληνικού προστίμου είναι ενδεικτικό της κλίμακας παρατυπιών και θεσμικού εμπαιγμού.
Οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο πολιτικές. Επηρεάζονται άμεσα οι εν εξελίξει ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, αλλά και η διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2027–2031, με ορατό τον κίνδυνο μείωσης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.