Έλον Μασκ: Με… Θήβα εναντίον του κατεστημένου – Ιδρύει κόμμα και εμπνέεται από τη μάχη των Λεύκτρων!

Ο Μασκ ιδρύει το «America Party» και συγκρίνει την πολιτική του στρατηγική με τον Επαμεινώνδα – Ιστορική αναφορά που ξάφνιασε τους αναλυτές


Έκπληξη προκάλεσε η νέα ανάρτηση του Έλον Μασκ, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου του πολιτικού κόμματος, «America Party». Ο ισχυρός άνδρας της Tesla και του X (πρώην Twitter), επέλεξε μια απροσδόκητη ιστορική αναφορά για να εξηγήσει το πολιτικό του σχέδιο: τη μάχη των Λεύκτρων και την στρατηγική του Επαμεινώνδα.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα σπάσουμε το ενιαίο κομματικό σύστημα είναι χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή της τακτικής του Επαμεινώνδα στη μάχη των Λεύκτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μασκ στην ανάρτησή του στο X.

Στο ίδιο post παρέθεσε στα αγγλικά την ουσία της στρατηγικής του:

«The way we’re going to crack the uniparty system is by using a variant of how Epaminondas shattered the myth of Spartan invincibility at Leuctra: Extremely concentrated force at a precise location on the battlefield.»


Η μάχη των Λεύκτρων και ο «στρατιωτικός ελιγμός» που εμπνέει τον Μασκ

Η μάχη των Λεύκτρων, που διεξήχθη το 371 π.Χ., αποτελεί καμπή στην αρχαία ελληνική ιστορία, αφού έθεσε τέλος στην ηγεμονία της Σπάρτης και ανέδειξε τη Θήβα ως κυρίαρχη δύναμη.

Ο στρατηγός Επαμεινώνδας, παρά το αριθμητικό μειονέκτημα των Θηβαίων, επέλεξε μια πρωτοποριακή στρατηγική: τη λοξή φάλαγγα. Αντί για παραδοσιακή παράταξη, ενίσχυσε υπερβολικά την αριστερή πτέρυγα, η οποία επιτέθηκε στο ισχυρότερο σημείο των Σπαρτιατών με βάθος 50 ανδρών ανά σειρά.

Η καινοτομία αυτή έσπασε τον «μύθο του αήττητου» της Σπάρτης και άλλαξε την πορεία του πολέμου. Η μάχη αυτή αποτελεί κλασικό παράδειγμα στρατιωτικού αιφνιδιασμού και συγκέντρωσης ισχύος, και είναι φανερό ότι ο Μασκ αντλεί συμβολισμό για το δικό του «πολιτικό μέτωπο».


Το «America Party»: Η επίσημη ανακοίνωση και η υπόσχεση «επιστροφής της ελευθερίας»

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε επίσημα στις 5 Ιουλίου 2025 την ίδρυση του κόμματος “America Party”, με ξεκάθαρη στόχευση στο πολιτικό μονοπώλιο Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων. Όπως τόνισε:

«Με αναλογία 2 προς 1, θέλετε ένα νέο πολιτικό κόμμα και θα το έχετε! Όσον αφορά την χρεοκοπία της χώρας μας λόγω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία. Σήμερα, το Κόμμα της Αμερικής ιδρύθηκε για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας.»

Η δήλωση συνοδευόταν από ένα δημοψήφισμα που έκανε ο ίδιος στο X, το οποίο έδειξε πλειοψηφία 2 προς 1 υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος.


Η πολιτική φιλοδοξία του Μασκ και το συνταγματικό εμπόδιο της προεδρικής υποψηφιότητας

Παρά την ισχυρή επιρροή του στη δημόσια σφαίρα και στα κοινωνικά δίκτυα, ο Έλον Μασκ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς δεν έχει γεννηθεί στην Αμερική, αλλά στη Νότια Αφρική – γεγονός που τον αποκλείει συνταγματικά από την προεδρική κούρσα.

Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως kingmaker, δηλαδή ως ο άνθρωπος που θα διαμορφώσει την κατεύθυνση ή τις συμμαχίες στο νέο πολιτικό σκηνικό.


Το πρώτο πολιτικό χτύπημα: Οι ενδιάμεσες εκλογές ως «Πρώτα Λεύκτρα» του Μασκ

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη συγκεντρωμένη επίθεση του νέου κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις ενδιάμεσες εκλογές, όπως υπαινίσσεται και ο ίδιος ο Μασκ με την αναφορά του στη στρατηγική εστίασης ισχύος σε συγκεκριμένο σημείο του πεδίου μάχης.

Ο παραλληλισμός με τη μάχη των Λεύκτρων δεν είναι τυχαίος: η νίκη της Θήβας απέναντι στη Σπάρτη δεν βασίστηκε σε αριθμούς, αλλά σε στόχευση και ευφυΐα – κάτι που φαίνεται να επιχειρεί και ο Μασκ απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.