Αστρονομικά ενοίκια, έλλειψη διαθεσιμότητας και τουριστική εκμετάλλευση στεγάζουν την αγωνία των φοιτητών – Κραυγή απόγνωσης από γονείς λίγο πριν ανακοινωθούν οι βάσεις
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν αγώνα δρόμου υψηλού κόστους και αβέβαιης έκβασης: την εύρεση φοιτητικής στέγης.
«Η αναζήτηση διαμερίσματος έχει εξελιχθεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες», τονίζουν γονείς υποψηφίων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή κατοικία για τα παιδιά τους, πριν καν ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.
Πάτρα: Από φοιτητούπολη, πόλη ανέφικτων ενοικίων
Στην Πάτρα, μία από τις παραδοσιακά μεγάλες φοιτητουπόλεις της χώρας, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Η ζήτηση για φοιτητικά διαμερίσματα έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα, ενώ οι τιμές στα ενοίκια για γκαρσονιέρες ξεκινούν από 450 ευρώ και αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 700 ευρώ.
«Τα ποσά αυτά είναι ασύμβατα με τα πραγματικά εισοδήματα των περισσότερων ελληνικών οικογενειών», λένε χαρακτηριστικά μεσίτες και ενοικιαστές. Οι φοιτητικές κατοικίες που άλλοτε θεωρούνταν “ευκαιρία”, πλέον ανήκουν στην κατηγορία των “ακριβών ακινήτων”.
Χανιά: Η τουριστική λαιμητόμος του Airbnb διώχνει τους φοιτητές
Στα Χανιά, η εικόνα είναι ακόμη πιο ασφυκτική. Η τουριστική ζήτηση μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχει σχεδόν εξαφανίσει τα διαθέσιμα σπίτια για φοιτητές.
Καταγγελίες αναφέρουν πως «κάθε καλοκαίρι, ιδιοκτήτες ζητούν από φοιτητές να αδειάσουν τα σπίτια για να τα νοικιάσουν σε τουρίστες». Έτσι, δημιουργείται ένα καθεστώς επισφαλούς κατοικίας, χωρίς σταθερές συμβάσεις, χωρίς προβλεψιμότητα, χωρίς ασφάλεια για τη νέα γενιά.
Προκαταβολές “μαμούθ” και συμβόλαια χωρίς σχολή – Σπίτια “φάντασματα” σε οικογένειες με άγχος
Μπροστά στην πίεση της αγοράς, πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν προκαταβολές 4, 5 ή και 6 ενοικίων για να «κλειδώσουν» το ακίνητο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ζητούνται μεγάλα ποσά πριν ακόμη ο φοιτητής γνωρίζει τη σχολή στην οποία θα εισαχθεί, με κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα ή να μείνει ανενεργό το διαμέρισμα.
Οι οικογένειες αναγκάζονται να κινηθούν υπό συνθήκες πίεσης, ασάφειας και εκβιαστικής λογικής, με ενοίκια χωρίς ποιότητα, χωρίς όρους διάρκειας, και με ανεξέλεγκτες απαιτήσεις από τους ιδιοκτήτες.
Δημόσια πολιτική στέγασης: Απούσα από την πραγματικότητα
Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Όμως η έκρηξη της τουριστικοποίησης σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την έλλειψη κρατικής παρέμβασης, έχουν μετατρέψει το όνειρο της φοίτησης σε έναν καθημερινό εφιάλτη στέγασης.
«Η Ελλάδα σπουδάζει χωρίς σπίτια», λένε πολλοί. Το ερώτημα πλέον είναι ποιος θα μείνει όρθιος όταν η φοιτητική στέγη γίνεται απρόσιτη ακόμη και για τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.