Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 10 χρόνια, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζει επίσημη πρόταση μομφής – Στο επίκεντρο παλιά μηνύματα με τον CEO της Pfizer
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη διαδικασία να ξεκινά τη Δευτέρα και την κρίσιμη ψηφοφορία να ακολουθεί την Πέμπτη. Όπως αποκάλυψαν έξι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Politico, η εξέλιξη αυτή συνιστά μια από τις πιο σοβαρές πολιτικές δοκιμασίες της θητείας της.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία που πρόεδρος της Κομισιόν τίθεται ενώπιον πρότασης μομφής, γεγονός που υπογραμμίζει τη διογκούμενη ένταση στις τάξεις των Βρυξελλών.
Συμβολική η κίνηση, αλλά με βαρύ πολιτικό μήνυμα
Αν και η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής, η συζήτηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη και αποκαλυπτική των εσωτερικών διεργασιών στην Ευρώπη. Η πρόταση θεωρείται σε αυτό το στάδιο περισσότερο συμβολική, ωστόσο αναδεικνύει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της φον ντερ Λάιεν, ιδίως μετά από σειρά αμφιλεγόμενων πρωτοβουλιών και υποθέσεων που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Η αφορμή: Μηνύματα με τον CEO της Pfizer και υποψίες για αδιαφάνεια
Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από τον Ρουμάνο ακροδεξιό ευρωβουλευτή Γκεόργκε Πιπερέα, ο οποίος συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 72 υπογραφές την περασμένη εβδομάδα. Η βασική του αιτία ήταν η αγανάκτηση για τα μηνύματα που αντάλλαξε η φον ντερ Λάιεν με τον Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Τα μηνύματα αυτά σχετίζονται με παρασκηνιακές συζητήσεις για την αγορά εμβολίων, και η μη δημοσιοποίησή τους έχει προκαλέσει υποψίες για αδιαφάνεια και έλλειψη λογοδοσίας.
Πολιτικές πιέσεις και αλλαγές στάσης εντός κομμάτων
Αρχικά, ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) –του οποίου ηγείται η φον ντερ Λάιεν– αλλά και της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), φάνηκαν να υποστηρίζουν την πρόταση. Ωστόσο, έντονες εσωκομματικές πιέσεις οδήγησαν πολλούς να αποσύρουν τη στήριξή τους. Παρά τις αποχωρήσεις, ο Πιπερέα κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές, ενεργοποιώντας έτσι τυπικά τη διαδικασία μομφής.
Το διακύβευμα: Αν εγκριθεί η πρόταση, παραιτείται όλη η Επιτροπή
Αν και οι πιθανότητες υπερψήφισης της πρότασης είναι πολύ χαμηλές, σε περίπτωση που τελικά εγκριθεί, θα προκληθεί θεσμικός σεισμός στην Ε.Ε.: Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παραιτηθεί, ενεργοποιώντας την πολύπλοκη διαδικασία διορισμού 27 νέων Επιτρόπων από τα κράτη μέλη.
Η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενημέρωσε ήδη τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων για την προγραμματισμένη συζήτηση, το βράδυ της Τετάρτης.