Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποκαλύπτει σε ποια ΜΜΕ διοχετεύτηκαν τα κονδύλια, παρά την νομική της υποχρέωση
Παρά τις σαφείς νομικές υποχρεώσεις της, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη δημοσίευση των στοιχείων που αφορούν στη διάθεση της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης, για ακόμη μία χρονιά. Η σχετική πρόβλεψη του άρθρου 4, παρ. 6 του ΠΔ 261/1997, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 5005/2022, απαιτεί την ετήσια ανακοίνωση των ΜΜΕ που έλαβαν κρατική διαφήμιση, ωστόσο η υποχρέωση αυτή παραμένει ανεκπλήρωτη.
Η απουσία δημοσιότητας γύρω από αυτά τα οικονομικά στοιχεία θίγει τον θεσμό της διαφάνειας, τροφοδοτώντας ερωτήματα σχετικά με τη χρήση δημόσιων πόρων και την ενδεχόμενη μεροληψία στην κατανομή της διαφήμισης.
Ευρωπαϊκός Κανονισμός EMFA: Αυστηρότεροι κανόνες διαφάνειας, ανενεργοί στην Ελλάδα
Το άρθρο 25 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού EMFA εισάγει πολύ πιο αυστηρές διατάξεις για τη διαχείριση και τη δημοσιοποίηση της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης, ενισχύοντας τη λογοδοσία των κρατικών φορέων απέναντι στους πολίτες. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη στο εθνικό της δίκαιο τις προβλέψεις αυτού του κανονισμού, παρότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Η καθυστέρηση αυτή ενισχύει τις υποψίες περί συνειδητής αποφυγής διαφάνειας, σε ένα περιβάλλον όπου η ανεξαρτησία της ενημέρωσης και η ίσωση μεταχείριση των ΜΜΕ είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους.
Η θεσμική υποχρέωση που μένει ανεκπλήρωτη
Η υποχρέωση του κράτους να δημοσιοποιεί σε ποια μέσα ενημέρωσης διοχετεύει δημόσιο χρήμα μέσω διαφημιστικών εκστρατειών, αποτελεί θεμέλιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση συστηματικά παραλείπει να παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία, κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από την κοινωνία των πολιτών, τα θεσμικά όργανα και την ίδια την ΕΕ.